26. 12. 2012

Pavol Múdry hodnotí médiá

Pavol Múdry
hodnotí médiá



Slovenská žurnalistika je lepšia, stále jej však chýba potrebná kvalita a zodpovednosť. Pre agentúru SITA takto v skratke zhodnotil aktuálnu situáciu našich médií Pavol Múdry, predseda Medzinárodného tlačového inštitútu (International press institute, IPI) Slovensko. Za roky pôsobenia na slovenskej mediálnej scéne už Múdry podľa vlastných slov vie porovnávať. "Skutočne ten posun médií za posledných dvadsať rokov je jasný, je viditeľný, je citeľný. Médiá zohrávajú dôstojnú úlohu v našej spoločnosti," povedal.
Na druhej strane tvrdí, že médiá na Slovensku by mohli byť aj lepšie. "Majú na to, aby boli lepšie, len musia sa trošku zamyslieť aj sami nad sebou, nielen nad okolím," zdôraznil ďalej v rozhovore pre SITA Pavol Múdry. Doplnil, že "zodpovednosť je kľúčové slovo, ktoré sa premieľa v médiách celého sveta, nielen u nás. Zodpovednosť voči vlastnému klientovi, čiže čitateľovi, poslucháčovi, divákovi, ktorého často zavádzame, často mu dáme neúplnú informáciu, často len naňho niečo hodíme a nepovieme mu, čo s tým má robiť, alebo ako si to má rozobrať". Slovenské médiá sa podľa šéfa slovenského IPI totiž často vo svojich výstupoch - správach, článkoch, rozhlasových a televíznych príspevkoch správajú ako keby písali, či nahrávali a natáčali len pre určitú skupinu dobre informovaných čitateľov, poslucháčov a divákov. "Nerátame s bežným občanom, ktorý potrebuje k tomu aj vysvetlenie," dodal Múdry.

Za týmito problémami slovenskej žurnalistiky je hneď niekoľko faktorov. "Strašne sa zrýchlila novinárska práca. Všetkými technológiami, ktoré máme k dispozícií je fakt veľký tlak na rýchlosť. Tým pádom veľký pracovný tlak na novinára, ktorý sa musí zaoberať niekoľkými vecami denne a podľa mňa málo odvahy na zmenu štýlu," zdôraznil predseda IPI Slovensko. Práve zmena štýlu je podľa Múdreho alfou a omegou pre prežitie médií. Tie médiá vo svete, ktoré zmenili štýl zo spravodajských na komentatívno-vysvetľovacie, analytické sú už oveľa ďalej ako naše médiá.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.