20. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Videoklip hudobníka Psya k novému singlu Gentleman zakázali vysielať v juhokórejskej štátnej televízii. Kórejská vysielacia spoločnosť (KBS) ho odmietla vysielať, pretože zobrazuje ničenie verejného majetku. Psy totiž hneď v úvode klipu kopne do kužeľa s nápisom "zákaz parkovania". Podľa KBS takéto správanie nespĺňa štandardy verejnoprávneho vysielateľa. Ľudia z prostredia KBS uviedli, že takéto zákazy uplatňovali aj v minulosti.
Videoklip k singlu Gentleman zaznamenal na portáli YouTube už viac než 161 miliónov pozretí. Podľa Wall Street Journalu je možné, že prekoná miliardovú hranicu ešte rýchlejšie ako Psyov globálny hit Gangnam Style. Video, ktoré je dostupné od 13. apríla, pritom už po prvých 24 hodinách s 20 miliónmi videní prekonalo rekord Justina Biebera s piesňou Beauty and a Beat, ktorá za 24 hodín dosiahla 10,6 milióna.
Psy predstavil skladbu Gentleman 13. apríla na koncerte na Stadion Sangam v Soule s kapacitou viac ako 60-tisíc ľudí, pričom toto vystúpenie bolo v priamom prenose dostupné na YouTube. Pieseň Gentleman je prevažne v kórejčine, no nechýba ani niekoľko viet v angličtine a rovnako ako v prípade jeho predchádzajúceho singla Gangnam Style sa k nej viaže špecifický tanec vychádzajúci z "tradičných kórejských krokov". V novom klipe okrem samotného rappera účinkujú napríklad aj členka dievčenskej skupiny Brown Eyed Girls Ga-In, komik Yoo Jae-seok a zabávač Noh Hong-chul, pričom poslední dvaja sa objavili aj vo videu k spomínanej skladbe Gangnam Style.
Tridsaťpäťročný Psy, vlastným menom Park Jae-sang, vydal svoj prvý album už v roku 2001. S klipom ku Gangnam Style sa už dvakrát zapísal do Guinnessovej knihy rekordov - na YouTube má celkovo najviac pozretí (v súčasnosti už viac ako 1,53 miliardy) a tiež najviac ľudí označilo, že sa im video páči. Zo skladby sa stal medzinárodný fenomén, ktorý inšpiroval množstvo imitácií v rôznych kútoch sveta.
Psy svoj hit propagoval aj v tých najsledovanejších amerických šou a choreografiu z videa pripomínajúcu jazdu na koni učil množstvo známych osobností. Zatancoval si napríklad s Ellen DeGeneres, Britney Spears, Hughom Jackmanom, MC Hammerom či Usherom a stretol sa i so svojím krajanom, generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Rapper nechýbal na udeľovaní MTV Video Music Awards či MTV Europe Music Awards, kde klip vyhral v kategórii Najlepšie video. Vo februári vystúpil na inaugurácii prvej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Tá patrí medzi jeho fanúšičky.

Televízne ceny Primetime Emmy za herecké výkony vo filmoch a miniseriáloch budú naďalej udeľovať v štyroch kategóriách. Akadémia televíznych umení a vied ich pôvodne chcela zredukovať na dve, keďže oba žánre boli podľa nej na ústupe. Ako však uviedla v oficiálnom vyhlásení, to sa neočakávane zmenilo a preto Emmy opäť udelia v kategóriách Najlepší herec v hlavnej úlohe minisérie alebo filmu, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu, Najlepšia herečka v hlavnej úlohe minisérie alebo filmu a Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu.
"V marci 2012 Akadémia televíznych umení a vied hlasovala za spojenie kategórií Najlepší herec v hlavnej a vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu a Najlepšia herečka v hlavnej a vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu. Celkový počet kategórií by sa tak znížil zo štyroch na dve. V nasledujúcom roku sa produkcia miniseriálov a televíznych filmov zvýšila. Na základe ich neočakávaného oživenia sme dnes hlasovali za zrušenie spojenia kategórií," uviedla Akadémia v oficiálnom vyhlásení. Ceremoniál 65. ročníka udeľovania Primetime Emmy Awards sa bude konať v nedeľu 22. septembra v losangeleskom Nokia Theatre.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americké médiá uvádzajú na pravú mieru svoje piatkové nedorozumenie, pri ktorom zamenili Českú republiku s Čečenskom. Kvôli tomu sa na Česko zniesla na sociálnych sieťach vlna kritiky. Na omyl upozornil vo vyhlásení taktiež český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič, informuje dnes český spravodajský server iDNES.cz.
Po identifikácii údajných páchateľov pondelkových útokov na medzinárodný maratón v Bostone, ktorí sú čečenského pôvodu, niektorí Američania na Twitteri alebo Facebooku začali hromžiť na Čechov, s ktorými si Čečencov pletú. Mnohí účastníci internetových diskusií, vrátane samotných Čechov, sa proti tomu ohradili.
Na omyl dnes upozornili aj niektoré americké médiá. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko sú názvy dvoch geograficky vzdialených miest, ktorých zámena je nežiaduca. Komentár sprevádza video s vysvetlením čečenských reálií a mapka, na ktorej menej zemepisne zbehlých čitateľov šípky upozorňujú na polohu juhoruského Čečenska a Českej republiky. Zámenu si povšimlo aj anglické vysielanie ruskej televíznej stanice RT America.
Omyl sa objavil aj vo vysielaní televíznej stanice CNN. Možno ho vidieť na videu nahranom na server YouTube. Muž označený v popise klipu ako bývalý agent CIA v ňom hovorí o tom, že mladší z útočníkov Džochar sa volá po prvom prezidentovi Českej republiky, ktorú označuje ako "islamskú republiku". Naráža pritom na Džochara Dudajeva, ktorý stál v čele Čečenskej republiky Ičkerie, ktorá vznikla v roku 1991 ako pokus Čečencov o nezávislosť od Ruska.
V osobitnom vyhlásení na omyl upozornil český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uviedol, že "krajne nešťastné nedorozumenie" zamieňa dve veľmi vzdialené krajiny, z ktorých jedna leží v strednej Európe a druhá je súčasťou Ruskej federácie. "Česká republika je aktívnym a spoľahlivým partnerom Spojených štátov v boji proti terorizmu," píše Gandalovič vo vyhlásení.

Copyright © TASR 2013