15. 4. 2013

The Pulitzer Prizes

The Pulitzer Prizes




Denník New York Times získal dnes štyri Pulitzerove ceny, jedny z najprestížnejších ocenení v oblasti žurnalizmu, ktoré už po 97-krát udelila newyorská Kolumbijská univerzita, informovala agentúra AP.
Noviny boli odmenené napríklad za správy o bohatstve rodinných príslušníkov najvyšších predstaviteľov čínskej komunistickej strany, či za investigatívne reportáže o tom, ako americká sieť supermarketov Wal-Mart využívala úplatky na svoju expanziu v Mexiku.
Pulitzerovu cenu za beletriu, ktorú sa vlani organizátori rozhodli neudeliť, získal tento rok univerzitný profesor Adam Johnson za román "The Orphan Master's Son" s tematikou Severnej Kórey. Porota ocenila dielo za dokonalý štýl a hlbokú sondu do života v komunistickom totalitnom režime KĽDR. Laureáti literárnych cien vyvolávajú veľký záujem amerických kníhkupcov, keďže odmenené diela spravidla zaznamenajú výrazný nárast predajnosti.
Cenu za aktuálnu spravodajskú fotografiu udelili trojčlennému tímu tlačovej agentúry Associated Press za snímku z občianskej vojny v Sýrii.
Súčasťou ocenenia v každej kategórií je finančná odmena vo výške 10.000 dolárov (7600 eur). Výnimkou je len Pulitzerova cena za verejnú službu, ktorá je odmenená zlatou medailou. Tú tento rok získal floridský denník Sun Sentinel za reportáže o policajtoch, ktorí mimo služby ohrozovali obyvateľov nebezpečnou jazdou.


Copyright © TASR 2013