18. 4. 2013

NOVÝ ČAS: Počudovanie nad nezákonnými praktikami polície

 NOVÝ ČAS:
Počudovanie nad nezákonnými praktikami polície


V súvislosti s medializáciou redaktorky najväčšieho slovenského denníka, ktorá sa mala dopustiť prečinu poškodzovania cudzích práv, keď sa mala vydávať za vyšetrovateľku, vyjadrujeme rozhorčenie nad postupmi policajného vyšetrovateľa. Neprofesionálnym a nezákonným postupom hrubo poškodil dobrú povesť redaktorky aj denníka Nový Čas.
Vykonštruované obvinenie, ktoré prokuratúra okamžite v priebehu jedného dňa zrušila, však postačilo na to, aby navodilo falošný dojem, že najväčší slovenský denník zamestnáva a posiela redaktorov do terénu ako falošných vyšetrovateľov.
Nie je to pravda a ohradzujeme sa proti takýmto obvineniam, ktoré polícia vypustila do okruhu pre médiá v čase, keď už prokuratúra toto obvinenie zrušila s tým, že je nezákonné! Informáciu, ktorú policajná hovorkyňa o obvinenej novinárke 15. apríla zverejnila, navyše ani neoverila a dodatočne nedementovala, keďže ten istý deň 15. apríla prokurátor Okresnej prokuratúry Skalica zrušil uznesenie vyšetrovateľa o obvinení pre jeho nezákonnosť a nedostatky.
Stalo sa tak v priebehu jediného pracovného dňa. Novinárku Nového Času obvinili v piatok 12. apríla a hneď v pondelok bolo rozhodnutie o obvinení zrušené. Pýtame sa, aké závažné dôkazy polícia nazhromaždila, keď ich prokuratúra okamžite zmietla zo stola.
Vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia, ktoré vydáva denník Nový Čas ani dotknutá redaktorka dodnes oficiálne uznesenie o obvinení a o trestnom stíhaní redaktorky z 12. apríla 2013 nedostalo. Bolo nám ale doručené uznesenie z 15. apríla 2013 o zrušení uznesenia, podľa ktorého bola redaktorka obvinená. Takéto konanie, že polícia stihla informovať verejnosť skôr ako dotknuté strany, považujeme prinajmenšom za neprofesionálne aj vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti.
Tento neštandardný postup polície považujeme za šikanovanie novinárky, ktorá píše aj o práci polície.

Júlia Kováčová, Šéfredaktorka Nového Času