3. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Lekár francúzskej reality šou Koh-Lanta (obdoba súťaže Kto prežije, pozn. SITA) Thierry Costa spáchal v pondelok samovraždu po tom, čo jeden zo súťažiacich minulý týždeň zomrel. Tridsaťosemročný lekár v liste na rozlúčku napísal, že ho médiá po smrti Géralda Babina nespravodlivo kritizovali a osočovali.Dvadsaťpäťročný Babin mal už počas prvého natáčacieho dňa na jednom z neobývaných kambodžských ostrovov srdcovú príhodu. Costa mu následne poskytol prvú pomoc a potom ho letecky prepravili do nemocnice, kde však zomrel. Francúzske médiá kritizovali televíziu TF1, ktorá program vysiela, že Babinovi neposkytli pomoc dostatočne rýchlo a nútili ho dokončiť rozhovor, aj keď sa necítil dobre. Najväčšia kritika sa však zniesla na lekára Costu, ktorý ju neuniesol a spáchal samovraždu. "Som presvedčený, že som sa staral o Geralda správne, ako o pacienta a nie ako o súťažiaceho. Nijak som neporušil Hippokratovu prísahu," napísal v liste na rozlúčku s tým, že si želal, aby ho spopolnili v Kambodži. Televízia TF1 súťaž ihneď po úmrtí Babina prerušila.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Regulačné orgány šiestich veľkých krajín Európskej únie podniknú koordinované kroky vrátane uvalenia pokút proti prevádzkovateľovi nejvyužívanějšího svetového internetového vyhľadávača Google. Chcú tak firmu prinútiť, aby zmenila svoj kontroverzný prístup k ochrane súkromných dát užívateľov. Na spoločnom postupe voči Googlu sa podľa agentúry AP dohodli úrady na ochranu údajov vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku a Holandsku. Regulačné orgány tvrdia, že Google napriek výzvam neurobil vo svojom prístupe k osobným údajom žiadne zmeny. Jeho klienti tak stále nevedia, aké informácie o nich firma uchováva a ako dlho. Jednotlivé národné orgány prijmú proti firme svoje vlastné právne kroky. Google pred rokom zlúčil 60 rôznych smerníc pre nakladanie s osobnými údajmi do jedného univerzálneho postupu. Firma to označila za potrebné a legálne zefektívnenie svojich pravidiel a procedúr. Google k dnešnej správe iba oznámil, že jeho prístup je v súlade s európskymi zákonmi. Užívatelia nemajú možnosť nové pravidlá odmietnuť, ak chcú služby Googlu naďalej používať. Praktiky firmy sa tak dostávajú pod zvýšený tlak najmä v Európe, ktorá je na ochranu osobných dát nejháklivější. Užívatelia internetu však sú podľa doterajších skúseností vo svojej väčšine ochotní vzdať sa časti súkromia výmenou za pohodlný prístup k informáciám a komunikácii. Pokuty, ktoré môžu úrady Googlu vymerať, sú z hľadiska jeho mnohomiliardových tržieb viacmenej symbolické. Napríklad francúzsky úrad CNIL má právomoc pokutovať firmu do výšky 300.000 eur , čo Google zarobí zhruba za tri minúty. Právne sankcie by však mohli poškodiť imidž firmy a mohli by jej navyše zakázať zhromažďovať dáta o používateľoch, kým požiadavky úradov nevypočuje. Vlani európska komisárka Viviane Redingová uviedla, že nové pravidlá ochrany súkromia, ktorá Google vtedy zaviedol, sú podľa európskych úradov na ochranu osobných údajov v rozpore s únijnými zákonmi. Proti novým pravidlám sa vlani ohradil aj francúzsky regulačný úrad.


© 2013 ČTK