5. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Česká televízia (ČT) začala výrobu nových seriálov a televíznych filmov, ktoré sa na obrazovkách objaví v priebehu budúceho roka. Medzi novými diely sú napríklad rodinný seriál z obdobia prvej republiky či akčné detektívka. Od začiatku roka programová rada schválila zatiaľ 115 projektov s nákladmi 237 miliónov korún. Zástupcovia ČT to dnes oznámili na tlačovej konferencii. Z pridelených peňazí pôjde viac ako 90 miliónov korún na investície do projektov hranej tvorby. Podľa riaditeľa výroby ČT Václava Myslík je to rast proti predchádzajúcemu obdobiu, kedy dramatická tvorba bola skôr v útlme. "Dramatická tvorba je kráľovskou disciplínou," dodal šéf ČT Petr Dvořák. Medzi predstavenými novinkami je napríklad nový seriál Prvé republika, ktorý vzniká v koprodukcii Českej televízie a produkčnej skupiny Dramedy Productions. Ďalšou novinkou je detektívna seriál Clona, podľa scenára Marka Epsteina a v réžii Tomáša Řehořkav. V žánru televízneho filmu pripravuje ČT komédiu smy, tvorivého dua Epstein - Jiří Strach, v ktorej sa objaví napríklad herci Ivan Trojan a Karel Roden. Ďalšou novinkou je dvojdielny televízny film, inšpirovaný okrem iného životnými zážitkami a kresbami Helga Weissová-Hošková, podľa scenára Tomáša Töpfera a režiséra Jiřího Svobodu. ČT má za sebou rok nového fungovanie takzvaných producentských skupín. "S niektorými tvorcovia sme sa rozlúčili, pretože spolupráca nebola podľa ich či našich predstáv," povedal riaditeľ vývoja programov a programových formátov Jan Maxa. Rad projektov je teraz v štádiu príprav. Nové nápady, s ktorými by tvorcovia prišli, ale podľa Maxu dostanú príležitosť najskôr na jeseň 2015. "Do tej doby máme vykrytie," dodal.


Copyright © ČTK 2013





Väčšina utajených majiteľov firiem registrovaných v daňových rajoch pochádza z Číny, Hongkongu, Taiwanu, Ruskej federácie a iných postsovietskych republík. Britské Panenské ostrovy sú aspoň na papieri druhým najväčším zdrojom kapitálových investícií v Číne. Cyprus, ktorý sa momentálne zmieta vo finančnej kríze, zase predstavuje obrovský zdroj ruských investícií. V aktuálnej správe to tvrdí Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ). Organizácia so sídlom vo Washingtone sa odvoláva na výsledky analýzy dát s údajmi o majiteľoch a spolupracovníkoch offshorových firiem. Informáciu priniesol vo štvrtok britský denník The Guardian na svojej internetovej stránke. Na spracovaní dát sa podľa denníka podieľali novinári zo 46 krajín.
Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov tvrdí, že zhromaždilo podrobné údaje týkajúce sa vyše 122 tis. offshorových firiem a trustov, ako aj ich takmer 12. tis. sprostredkovateľov. Disk obsahoval 260 gigabajtov informácií, čo je ekvivalent zhruba pol milióna kníh. V súboroch sa nachádzali rozsiahle databázy s oficiálnymi dokumentmi, internými pokynmi firiem alebo naskenovanými kópiami pasov a účtovných kníh. Súčasťou databáz boli aj zhruba 2 mil. emailov. Údaje neboli roztriedené ani štruktúrované. Ich spracovanie tak bolo časovo a technologicky extrémne náročné, informuje britský denník.




Anglická herečka Keira Knightley priznala, že keď ju po prvý raz prenasledovali bulvárni fotografi, rozplakala sa. Dvadsaťosemročná hviezda ale už vie, že ako celebrita nemôže rátať s normálnym súkromným životom. "Keď ma po prvý raz naháňali s fotoaparátmi, plakala som. Začalo sa to po premiére Kráľa Artuša - pred mojím domom bolo desať ľudí," opísala v rozhovore pre magazín Marie Claire. Je si však vedomá toho, že filmy musí vedieť aj predať. "To znamená urobiť zo seba verejne známu osobu. Môj problém je, že mám rada tajomnosť," vysvetlila. Knightley tiež vyhlásila, že si svojou kariérou vôbec nie je istá. "Všetko sa to môže zajtra skončiť," povedala.
Keira Knightley je známa najmä z účinkovania v úspešnej filmovej sérii Piráti Karibiku (2003, 2006 a 2007), ale aj zo snímky Vojvodkyňa (2008) či adaptácie diela spisovateľa Iana McEwana Pokánie (2007). Za stvárnenie Elizabeth Bennet vo filmovom spracovaní románu Pýcha a predsudok (1813) od Jane Austen ju v roku 2006 nominovali na Oscara. Zahrala si tiež vo filmoch Blafuj ako Beckham (2002), Láska nebeská (2003), Kráľ Artuš (2004), Neopúšťaj ma (2010), Kšeft za všetky prachy (2010) či Nebezpečná metóda (2011). Vlani sa v kinách ukázala ako Anna Kareninová v rovnomennej snímke, kde si zahrala po boku Judea Lawa a Aarona Taylora-Johnsona.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.