4. 4. 2013

Zomrela Ruth Prawer Jhabvala


Zomrela
Ruth Prawer Jhabvala

 

Vo veku 85 rokov zomrela v noci nadnes v New Yorku filmová scenáristka a spisovateľka Ruth Prawer Jhabvala. Ako spresnila jej dcéra Firoza, Jhabvala zomrela po dlhej chorobe.
Ruth Prawer Jhabvala bola dlhoročnou členkou americko-indickej filmovej spoločnosti Merchant Ivory Productions, ktorá v Indii nakrúcala filmy v angličtine určené pre celosvetovú distribúciu, a za 40 rokov napísala scenáre k 22 filmom. Za adaptáciu románov E. M. Forstera na scenáre k filmom Rodinné sídlo (Howards End) a Izba s vyhliadkou (A Room With a View) získala prestížne ceny Oscar udeľované americkou filmovou akadémiou. Na Oscara bola nominovaná aj v roku 1993 za scenár k filmu Súmrak dňa (The Remains of the Day).
Jhabvala bola aj uznávanou autorkou románov a noviel, v roku 1975 sa za román Heat and Dust stala laureátkou najvýznamnejšej britskej literárnej ceny Boooker prize. Svoj román prepracovala aj na scenár k rovnomennému filmu, za ktorý v roku 1986 získala cenu BAFTA.
Spisovateľka a scenáristka sa narodila v Kolíne nad Rýnom v židovskej rodine, jej otec prišiel do Nemecka z Poľska. v roku 1939, po nástupe fašizmu k moci, rodina Prawerovcov emigrovala do Británie. Počas druhej svetovej vojny Ruth Prawerová prestala používať nemčinu a dávala prednosť angličtine. Britskou občiankou sa stala v roku 1848. Rok na to jej otec spáchal samovraždu po tom, ako sa dozvedel, že 40 členov jeho rodiny zahynulo počas holokaustu. V roku 1951 Ruth Prawerová absolvovala štúdiu anglickej literatúry na Queen Mary College. V tom istom roku sa vydala za indického architekta Cyrusa H. Jhabvalu a presťahovala sa s ním do Naí Dillí. Od roku 1975 rodina žila striedavo v Indii a New Yorku
.

 

Copyright © TASR 2013