2. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


조선인민군 최고사령관 김정은동지께서 조선인민군 제1501군부대를 시찰하시였다-7


Severokórejský režim využíva pre svoje agresívnu propagandu voči USA a svojmu južnému susedovi aj internet. Najmä portál YouTube hrá čoraz dôležitejšiu úlohu a videá na oficiálnom konte pod názvom "uriminzokkiri" (http://youtube.com/uriminzokkiri) si pozrelo už takmer osem miliónov ľudí.Kanál funguje od 14. júla 2010. Vo väčšine z doteraz umiestnených 5886 videí počuť patetický hlas "moderátora" dokreslený budovateľskou hudbou. Tón príspevkov sa v ostatných týždňoch stal spolu s vyostrovaním krízy na Kórejskom polostrove výrazne ostrejší a výhražnejší.
Videá prinášajú predovšetkým historické výjavy z kórejskej vojny z 50. rokov 20. storočia alebo zachytávajú vodcu Kim Čong-una, ako armádu pripravuje na útok proti Južnej Kórei a Spojeným štátom.
KĽDR nezaháľa ani na ďalších sieťach. Svoju propagandu šíri aj cez Twitter (https://twitter.com/uriminzok), odkiaľ vedú odkazy na stránku http://uriminzokkiri.com, jej anglická verzia je však neaktuálna. Twitterové konto má už vyše 13.000 odberateľov.
Fotografie sa dajú nájsť na sieti Flickr (http://www.flickr.com/photos/uriminzokkiri), niekoľko takmer tri roky starých príspevkov je aj na Facebooku (http://www.facebook.com/pages/Uriminzokkiri/124452740935216).
Severná Kórea v ostatnom čase reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.
KĽDR minulý týždeň namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji a vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Ozbrojenci vtrhli v pondelok do redakcií štyroch nezávislých novín v irackom Bagdade a zranili päť zamestnancov. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Podľa polície mali niektorí páchatelia oblečené vojenské uniformy. Poškodili počítače a zariadenie kancelárií. Použili obušky a nože, ale nie strelné zbrane. Pri útoku zbili a pobodali päť ľudí. Polícia začala vyšetrovanie.
Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku tvrdí, že Irak patrí medzi najnebezpečnejšie miesta pre novinárov na svete. Od roku 2003 - keď sa začala americká invázia a padol režim Saddáma Husajna - zahynuli v krajine už stovky novinárov.

Copyright © TASR 2013