4. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvá časť tretej sezóny seriálového hitu Hra o tróny (2011) zaznamenala podľa údajov portálu TorrentFreak.com za menej ako deň viac ako milión nelegálnych zdieľaní a stiahnutí. V istej chvíli jeden súbor zdieľalo vyše 160-tisíc ľudí, čím epizóda prekonala doterajší rekord. Ten patril prvej časti tretej sezóny seriálu Hrdinovia (2006), ktorá v roku 2008 zaznamenala 144 663 peerov. Hra o tróny je tiež nelegálne najsťahovanejším seriálom minulého roka. Prispelo k tomu okrem iného aj to, že ho vysielajú platené kanály. Predstaviteľ Jaimeho Lannistera Nikolaj Coster-Waldau však fanúšikom odkázal, aby sa nad sebou zamysleli. “Dúfame, že napriek tomu, že si to ľudia pozrú na internete, kúpia si DVD. Koniec koncov, je to krádež - viem, že človek z toho nemá taký pocit, ale je to tak a nie je to správne,“ vyhlásil. Prvú časť televízia HBO odvysielala 31. marca.
Seriál Hra o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Westeros a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky a za slabo stráženou severnou Stenou sa začína aktivizovať armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - troch drakov. Seriál je od svojho začiatku mimoriadne kladne prijatý divákmi i kritikmi. Okrem iných si vyslúžil nominácie v hlavných kategóriách na Emmy, Zlatý glóbus, Satellite Award či Screen Actors Guild Award, pričom najviac pozornosti filmových kritikov získal predstaviteľ bystrého a vtipného Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Tomu sa totiž všetky menované ceny okrem Screen Actors Guild podarilo získať. Televízia HBO v utorok oznámila, že Hra o tróny bude pokračovať aj štvrtou sériou.
Informácie zverejnila webstránka www.bbc.co.uk.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká mediálna skupina Bertelsmann predá časť svojich akcií v televíznej a rozhlasovej spoločnosti RTL Group. Firma však uviedla, že si v RTL chce ponechať aspoň 75-percentnou podiel. Bertelsmann, ktorý je najväčší komerčný mediálne skupinou v Európe, chce získať peniaze na ďalšie obchodné aktivity. Bertelsmann možnosť predaja časti svojho podielu v RTL avizoval už začiatkom roka. Agentúra Reuters dnes napísala, že skupina by mohla predať až 17,3 percenta akcií RTL s trhovou hodnotou okolo 1,5 miliardy eur . Bertelsmann je s podielom 92,3 percenta teraz najväčším akcionárom v RTL. Firma oznámila, že svoje akcie ponúkne do začiatku letných prázdnin v Európe investorom na burzách v Luxembursku, Bruseli a vo Frankfurte. V iných krajinách počíta s ponukou titulov formou privátne emisie. Bertelsmann už vlani informoval, že plánuje veľké akvizície a strategické partnerstvá, aby tak posilnil rast v najbližších rokoch. Na konci marca spoločnosť oznámila, že skupina sa po chystanej fúzii svojho vydavateľstvo Random House s britským nakladateľstvom Penguin a odkúpením podielov od spoločnosti KKR v spoločnom hudobnom podniku BMG sústredí na akvizície malého alebo stredného rozsahu.

Copyright © ČTK 2013