16. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Za "teroristov" a "luzu" označil dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vo viac ako hodinovom prejave k desaťtisícom svojich stúpencov v Istanbule protestujúcich, ktorých polícia vytlačila z parku Gezi.
Predseda tureckej vlády odmietol kritiku Európskeho parlamentu a za mohutného aplauzu priaznivcov upozornil, že sa aj vo Francúzsku, Nemecku alebo Veľkej Británii použilo mnoho násilia proti demonštrantom a následne adresoval do Štrasburgu otázku: Čo ste urobili proti tomu?
Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.
Rečník podľa rovnakého zdroja obvinil zahraničné médiá zo šírenia dezinformácií o krajine polmesiaca, tak napríklad britskú agentúru Reuters, či televízne spoločnosti, britskú BBC alebo americkú CNN.
"Kto chce vidieť (skutočný) obraz Turecka, ... tu je," cituje Erdogana, ktorý poukázal na míting svojich stúpencov, nemecká agentúra.
Ako je známe, práve snahy o prestavbu parku Gezi vyvolali na sklonku mája protesty, ktoré prerástli už v niekoľko týždňov trvajúcu vlnu masovej nespokojnosti.
K najnovšiemu vyprázdneniu parku došlo podľa Erdogana s cieľom vysadiť tam kvety a urobiť ho tak ešte atraktívnejším pre všetkých občanov Istanbulu, ktorým patrí.




Jolana Voldánová, populárna moderátorka hlavnej spravodajskej relácie verejnoprávnej Českej televízie (ČT) Události, sa dnes rozlúčila s divákmi tejto relácie, v ktorej končí po 18 rokoch. Nevylúčila však, že sa s nimi stretne prostredníctvom obrazovky pri inom programe ČT.
Rodáčka z Pardubíc sa pôvodne chcela venovať herectvu, ale napokon začala v roku 1989 pracovať v Československok rozhlase, odkiaľ v roku 1993 zamierila do Českej televízie.
Štyridsaťštyriročná trojnásobná mamička a manželka podnikateľa Petra Císařovského je štvornásobnou laureátkou prestížnej ceny TýTý v kategórii Osobnosť televízneho spravodajstva z rokov 1998, 2005, 2006 a 2010.

Copyright © TASR 2013