20. 6. 2013

Zomrel James Gandolfini

Zomrel James Gandolfini

 

Počas dovolenky v Taliansku v stredu vo veku 51 rokov zomrel americký herec James Gandolfini. Predstaviteľ mafiánskeho bossa Tonyho Soprana, ktorý sa mal v sobotu zúčastniť na záverečnom ceremoniáli filmového festivalu v sicílskej Taormine, dostal v Ríme infarkt. Médiám to potvrdila hovorkyňa televízie HBO Mara Mikialian. "Všetci sme v šoku a cítime nesmierny smútok zo straty milovaného člena našej rodiny. Bol to výnimočný muž, veľký talent, ale čo je najdôležitejšie, láskavý a milujúci človek, ktorý sa ku každému, bez ohľadu na jeho titul alebo postavenie, správal s rovnakým rešpektom. Mnohých z nás ovplyvnil svojím zmyslom pre humor, srdečnosťou a pokorou," uvádza sa vo vyhlásení HBO, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť jeho žene a deťom.
Rodák z Westwoodu v štáte New Jersey odštartoval svoju televíznu a filmovú kariéru snímkou Shock! Shock! Shock! z roku 1987. Neskôr sa objavil napríklad v romantickej krimi dráme Cudzinec medzi nami (1992) alebo gangsterskej romanci Pravdivá romanca (1993). Jeho skutočný prielom však prišiel až so spomínaným Tonym Sopranom, ktorého stvárnil v úspešnom seriáli Sopranovci (1999 - 2007) z produkcie HBO. Nezabudnuteľná postava mu v roku 2000 vyniesla Zlatý glóbus a v rokoch 2000, 2001 a 2003 tiež ceny Emmy. Po tom, ako sa Sopranovci v júni 2007 po šiestich sezónach na televíznych obrazovkách skončili, sa objavil vo viacerých úlohách na filmovom plátne. Napríklad v akčnom krimi Únos metra 123 (2009), komédii Politické kruhy (2009), trileri 30 minút po polnoci (2012), krimi trileri Killing Them Softly (2012) alebo komédii Neuveriteľný Burt Wonderstone (2013). V čase úmrtia pracoval na seriáli Criminal Justice z produkcie HBO.
"Bol to génius," vyjadril sa na jeho adresu tvorca Sopranovcov David Chase. "Každý, kto ho videl, i v tej najmenšej úlohe, to vie. Patrí k najlepším hercom súčasnosti alebo vlastne je jedným z najlepších hercov všetkých čias. Veľký podiel tej geniality sa skrýval v tých jeho smutných očiach. Občas to s ním nebolo ľahké, ale bol mojím partnerom a mojím bratom v zmysle, ktorý nedokážem a zrejme ani nikdy nebudem vedieť vysvetliť," vzdal Gandolfinimu úctu 67-ročný sedemnásobný držiteľ ceny Emmy.
"Jimmy bol mojím drahým priateľom, bol mi ako brat. Bol to úžasný herec a úžasný otec. Bude mi nemierne chýbať. Som veľmi smutný," reagoval Gandolfiniho herecký kolega zo Sopranovcov Steven Schirripa.
Steven Van Zandt, ktorý v seriáli Sopranovci stvárnil Silvia Danteho, napísal v stredu na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter: "Stratil som brata a najlepšieho priateľa. Svet stratil jedného z najlepších hercov všetkých čias." Zároveň vyjadril hlbokú sústrasť jeho manželke a rodine.
Herečka Susan Sarandon, ktorá si v roku 2005 zahrala Gandolfiniho manželku vo filme Romanca a cigarety, napísala na Twitter: "Bol jedným z najmilších, najvtipnejších a najveľkodušnejších hercov, s akými som kedy pracovala."
Steve Carell, ktorý spolu s ním účinkoval v spomínanej komédii Neuveriteľný Burt Wonderstone, napísal len: "Neuveriteľne smutná správa. Bol to skvelý muž."
Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webovej stránky www.people.com.


 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.