31. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. (CME) evidovala v druhom kvartáli 85-percentný pokles zisku. Negatívne na výsledky spoločnosti vplývali nižšie príjmy na českom trhu. Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) firmy klesol na 7 mil. USD, zatiaľ čo analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali zisk 15,8 mil. USD. Tržby CME sa v sledovanom štvrťroku znížili o takmer 15 % na 180,2 mil. USD, čo bolo v súlade s prognózou analytikov.
Na trhu v ČR sa príjmy spoločnosti zmenšili o 40,5 %. "Pri pohľade späť, nižšie príjmy v Českej republike ovplyvnili naše finančné výsledky v druhom kvartáli a v prvej polovici tohto roka, keďže určití kľúčoví zákazníci iba nedávno prijali naše vyššie ceny,“ povedal šéf SME Adrian Sarbu. "Pri pohľade do budúcnosti, očakávame obrat v poklese výdavkov na televíznu reklamu na jeseň 2013,“ uviedol ďalej.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

 



Dánsky herec Lars Mikkelsen stvárni zloducha v tretej sezóne úspešného britského seriálu Sherlock (2010) z produkcie BBC. Starší brat známejšieho Madsa Mikkelsena je za hranicami rodnej krajiny známy najmä z dánskeho mysteriózneho krimi seriálu Vražda (2007 - 2012), podľa ktorého v roku 2011 vznikol aj úspešný americký remake. V modernom seriálovom spracovaní príbehov Sherlocka Holmesa stvárni 49-ročný Mikkelsen vydierača Charlesa Augusta Milvertona. Producentka seriálu Sue Vertue to oznámila v pondelok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.
Dátum premiéry novej série Sherlocka zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka. Seriál, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Sherlocka a Johna Watsona v ňom stvárňujú Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1893, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. Prvá epizóda tretej sezóny s názvom The Empty Hearse by mala divákom prezradiť, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť hrozivý pád zo záveru druhej série.
Seriál získal v roku 2011 tri televízne ceny BAFTA a ďalšie štyri si vyslúžil v roku 2012. Okrem toho má na konte nomináciu na Zlatý glóbus pre Benedicta Cumberbatcha a 17 nominácií na ceny Emmy.
 



Súd v Saudskej Arábii poslal editora internetovej stránky na sedem rokov do väzenia za založenie portálu poškodzujúceho islamské hodnoty a propagujúceho liberálne myšlienky. Podľa utorňajších informácií tamojších médií chcel odsúdený Raíf Badáví prostredníctvom stránky vyvolať diskusiu o úlohe náboženstva v krajine. Zadržali ho ešte v júni 2012 pre obvinenia z kyberzločinu a neuposlúchnutia svojho otca, čo sa na území islamistickej krajiny považuje za zločin. Pôvodne mu však hrozil aj trest smrti za odpadlíctvo od viery. Obvinenie, za ktoré je automaticky trest smrti, však voči nemu stiahli.
Na jeho portáli sa objavili články spochybňujúce úlohu náboženských lídrov vrátane Veľkého Muftího. Ľudskoprávne organizácie už vyjadrili pobúrenie z jeho zadržania a odsúdenia, s ktorým je spojených aj 600 úderov bičom a zrušenie portálu.  

V rozvode austrálsko-amerického mediálneho magnáta Ruperta Murdocha môže dôjsť k obratu po tom, ako si jeho manželka Wendi najala nového právnika. Podľa denníka New York Times je ním William Zabel, ktorý už viac ráz zastupoval ženy v rozvodoch s bohatými biznismenmi. Správu o objednaní služieb newyorského právnika potvrdil jej hovorca Christopher Giglio.
Wendi Murdoch, zaslobodna Wendi Deng, pochádza z čínskeho Kantonu. Za mediálneho magnáta Ruperta Murdocha sa vydala v roku 1999, pričom išlo už o jej druhé a jeho tretie manželstvo. Dvojica, medzi ktorou je 38-ročný vekový rozdiel, má spolu dve malé dcérky Grace a Chloe. Osemdesiatdvaročný Murdoch podal žiadosť o rozvod v júni tohto roku. 


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange vyzval dnes všetkých novinárov, aby chránili zdroje, ktoré im poskytujú citlivé informácie. Reagoval tak na utorkový rozsudok nad americkým vojakom Bradleym Manningom.
Manninga súdili za poskytnutie vyše 700.000 tajných dokumentov stránke Wikileaks, čo bol najväčší únik utajovaných informácií v dejinách USA. Vojenský súd ho v utorok uznal vinným zo špionáže, z krádeže a z počítačového podvodu, oslobodil ho však v najvážnejšom bode obžaloby, ktorým bolo napomáhanie nepriateľovi
"Je povinnosťou všetkých novinárov, aby chránili svoje zdroje technickými prostriedkami i poskytnutím určitej právnej a politickej podpory. Mediálne organizácie sa nesmú podvoľovať tlakom," povedal Assange na stretnutí s novinármi na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa uchýlil pred vyše rokom v snahe vyhnúť sa vydaniu do Švédska, kde ho stíhajú pre údajné sexuálne zločiny.
Assange v tejto súvislosti zdôraznil, že WikiLeaks nikdy oficiálne nepriznala, že by bol Manning jej informátorom.
Vojakovo odsúdenie Assange podľa vlastných slov dlhodobo očakával a ho vôbec neteší ani jeho oslobodenie v hlavnom bode obžaloby. Podľa jeho slov ide len o pokus odviesť pozornosť od skutočnosti, že bol usvedčený takmer zo všetkých ďalších vznesených obvinení vrátane špionáže.
Podľa Assangea nie je možné pripustiť, aby sa poskytovanie pravdivých informácií verejnosti kvalifikovalo ako špionáž. Manningovo odsúdenie označil za hrozný precedens, ktorý predznamenáva koniec amerického žurnalizmu skúmajúceho otázky národnej bezpečnosti.
Zakladateľ WikiLeaks sa tiež obáva, že rozsudok voči Manningovi môže pripravovať pôdu pre jeho vlastné trestné stíhanie v Spojených štátoch.


Požiar, ktorý v utorok večer vypukol v objekte televízneho komplexu Ostankino v Moskve, sa podarilo rýchlo uhasiť. K zraneniam nedošlo, informovala agentúra RIA Novosti.
Požiar vypukol v stredisku technickej podpory. Na mieste zasahovalo 35 hasičských tímov. Evakuovať museli vyše 1000 ľudí.
Podľa úradov oheň pohltil 25 štvorcových metrov. Hoci hasiči plamene dostali rýchlo pod kontrolu, budovu zahalil hustý dym. Hovorca Ostankina Denis Nazarov spočiatku požiar zaradil do 2. kategórie na päťbodovej stupnici. Policajný zdroj pre RIA Novosti však povedal, že neskôr ho zaradili do kategórie 4.
Športový komentátor Gennadij Orlov musel budovu opustiť počas druhého polčasu 3. predkola futbalovej Ligy majstrov medzi Zenitom Petrohrad a dánskym klubom FC Nordsjaelland.
"Celý tím evakuovali, takže vysielanie bolo bez komentátora," povedal Dmitrij Čukovskij, šéf športového kanála NTV Plus, ktorý zápas vysielal.


 Na území 14 maďarských žúp sa dnes skončí analógové vysielanie televízie. Vo zvyšných piatich župách majú obyvatelia čas na prechod na digitálne šírenie televízneho signálu do konca októbra, kedy sa definitívne ukončí možnosť klasického príjmu v Maďarsku, informoval dnes maďarský server Privatbankar.hu.
 Analógové vysielanie sa skončí v prvej etape dnes o 12.30 h. Z 220.000 dotknutých domácností požiadalo o podporu k nutnému technickému vybaveniu, prípadne k zľavnenému balíku programov v rámci digitálneho vysielania 55.000 domácností.
 Druhá etapa prechodu sa dotkne žúp na severovýchode a juhu krajiny.


Copyright © TASR 2013