1. 8. 2013

RADA RTVS

RADA RTVS

Generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi spätne doplatia časť mzdy, o ktorú prišiel kvôli chýbajúcej valorizácii. On osobne sa chce tejto sumy vzdať, prípadne ju dať na charitu. Pre TASR to po dnešnom rokovaní Rady RTVS povedal Mika.
"Bol som upozornený kolegami z personálneho a právneho odboru a bolo to oznámené na Rade RTVS, že vo vzťahu k odmene generálneho riaditeľa existuje valorizácia. Môj plat doposiaľ nebol valorizovaný, takže by som si mal uplatniť valorizáciu za celé funkčné obdobie," vysvetlil Mika. Generálnemu riaditeľovi RTVS zo zákona prislúcha plat vo výške štvornásobku priemernej mzdy. Tá na Slovensku kontinuálne rastie, niektorým ústavným činiteľom však bola valorizácia vzhľadom na ekonomickú krízu dočasne zmrazená.
"Pozícia generálneho riaditeľa nespadá pod pozície, ktoré sú zmrazené. Ale chcem s tým naložiť takým spôsobom, že sa buď nároku vzdám, alebo ho venujem na nejakú dobročinnú činnosť," dodal šéf RTVS. Rada RTVS dnes Mikovi odsúhlasila aj odmenu za druhý štvrťrok 2013 vo výške 100 percent platu.
Čo sa týka hospodárenia RTVS, čísla za prvý polrok 2013 sú podľa Miku povzbudivé. "Bežné výdavky plníme na 41 percent, čo v polročnom horizonte znamená výrazne nižšie plnenie, než bolo plánované. Kapitálové výdavky boli ešte nižšie. V príjmovej oblasti boli financie na plánovanej úrovni, čo bilančne prirodzene vyzerá veľmi priaznivo," povedal Mika. Dodal však, že napríklad výber koncesionárskych poplatkov je v prvej polovici roka vždy vyšší, pretože začiatkom roka platia niektoré právnické osoby tieto poplatky naraz za celý rok. Naopak, v druhej polovici roka RTVS vracia časť poplatkov osobám, ktoré ich zaplatili, sú však od platenia oslobodené. "S tým rátame. Princíp je jednoduchý: dodržať plánované záväzné rozpočtové ukazovatele," zhrnul Mika.
Na dnešnom rokovaní rady vyzdvihol aj výsledky spravodajstva STV a to tak z hľadiska sledovanosti, ako aj objektivity. "Dlhodobý trend poklesu sledovanosti spravodajstva bol zvrátený. Od januára kontinuálne rastieme. Nárast z 8,4 percenta na 10,6 percenta je pomerne výrazný," povedal Mika s tým, že spravodajstvo tieto výsledky dosiahlo na trhu, ktorý je stále konkurenčnejší a segmentovanejší. "Budem sa tešiť, ak tento trend udržíme, lebo to nie je jednoduché. Ale všetky formálne znaky spravodajstva sú posunuté dopredu a verím, že je to aj vďaka informačnému obsahu," dodal. Čo sa týka objektívnosti spravodajstva, prieskumy z prvého polroka tohto roku podľa Miku ukazujú aj nárast hodnotenia spravodajstva RTVS ako objektívneho.
Rada RTVS dnes prerokovala informácie o činnosti a hospodárení RTVS a Rady RTVS, ako aj správy o činnosti týchto inštitúcií v prvom polroku 2013. Obidva dokumenty vzala na vedomie a odporučila ich predložiť mediálnemu výboru parlamentu. Rada prerokovala aj vyhodnotenie vysielania RTVS v súvislosti s 1150-tym výročím príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Copyright © TASR 2013