14. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Generálny riaditeľ televízie Nova Jan Andruško bol odvolaný z funkcie. Informáciu servera Týden.cz potvrdil zdroj ČTK. Nova správu nekomentovala. ČTK zisťuje reakciu vlastníka, spoločnosti Central European Media Enterprises (CME). Andruško viedol Novu od januára 2011. Podľa servera Týden.cz sa vedenie CME k odvolaniu vyjadrí zrejme popoludní.
Odchod šéfa Novy je pokračovaním personálnych zmien, ktoré sa v CME odohrali v posledných mesiacoch. Zatiaľ najvýznamnejší bol oznámený odchod prezidenta a generálneho riaditeľa CME Adriana Sarbua, ktorého vo vedení vystriedali Christoph Mainusch a Michael Del Nin, pochádzajúci z prostredia najväčšieho akcionára Time Warner. Na konci septembra nasledovala výmena aj na poste šéfky slovenskej televízie Markíza, kde doterajšiu riaditeľku Zuzanu Ťapákovou vystriedal Matthias Settele.
Andruško bol v čele najsledovanejšej televízie v ČR od roku 2011, predtým s Novou spolupracoval ako právny expert. Andruško bol jedným zo zakladajúcich spoločníkov advokátskej kancelárie Kotrlík Bourgeault Andruško (KBA), kde sa zameriaval na oblasť fúzií a akvizícií, mediálneho práva a telekomunikácií, otázok súťažného práva, medzinárodnej arbitráže a obchodných sporov.
Do skupiny Nova vedľa hlavnej stanice patrí aj Nova Cinema, Nova Sport. Fanda, Telka, Smíchov a česká verzia hudobnej stanice MTV

Copyright © ČTK 2013


Obyvatelia Malajzie, ktorí sa nehlásia k islamu, odteraz nebudú môcť používať slovo "Alah" na označenie "nemoslimského" Boha. V pondelok o tom rozhodol tamojší súd, ktorý tak zvrátil opačný verdikt z roku 2009. Zdôvodnil to "vyvolávaním chaosu v komunite" moslimov.
Rozhodnutie súdu je reakciou na článok katolíckych novín The Herald, ktorý slovo Alah použil v malajzijskom jazyku na opísanie kresťanského Boha. Vláda mu výraz ešte pred štyrmi rokmi zakázala používať, proti čomu sa týždenník odvolal. Súd následne rozhodol v prospech média, proti čomu sa zase odvolala vláda.
Šéfredaktor The Herald Lawrence Andrej je podľa vlastných slov z rozhodnutia súdov "sklamaný". "Je to odsúdeniahodný krok z hľadiska... náboženskej slobody," vyhlásil. Podporovatelia týždenníka argumentovali, že malajzijská Biblia slovo Alah používa pri označovaní kresťanského Boha už dlhý čas. "Alah je výraz pochádzajúci z Blízkeho východu a v Indonézii ho používajú kresťania aj moslimovia... Malajzijský jazyk má mnoho prevzatých výrazov," cituje Lawrencea spravodajský portál BBC.
V Malajzii sa väčšina obyvateľstva (viac ako 60 percent) hlási k islamu. V krajine žije aj početná budhistická menšina (20 percent), kresťanov je približne 10 percent.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.