18. 10. 2013

OZNÁMENIE: Ministerstvo kultúry SR čiastočne uznalo chybu

OZNÁMENIE: 

Ministerstvo kultúry SR čiastočne uznalo chybu

Dnes sa poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Jana Žitňanská, Jozef Viskupič, a Branislav Škripek zúčastnili rozporového konania na Ministerstve kultúry ohľadom zapracovania zásadných pripomienok, ktoré podali v medzirezortnom pripomienkovom konaní k novému návrhu vyhlášky o vysielaní a retransmisii. Návrh vyhlášky, ktorá bola predložená do pripomienkového konania zavádza samostatný režim označovania pre upútavky, odlišný od spôsobu označovania vekovej vhodnosti samotných programov, ktoré propagujú.
Na základe predloženej novely vyhlášky by bolo možné propagovať aj programy, ktoré nie sú vhodné pre mladistvých do 18 rokov, v čase medzi 20.00 h a 22.00 h, čo doteraz nebolo možné. Podľa poslanca Viskupiča je neprípustné, aby v čase od 20.00 h do 22.00 h mohli byť propagované programy, ktoré nie sú vhodné pre maloletých do 18 rokov. Tento vysielací čas sa považuje za najsledovanejší čas, v ktorom sa môžu vyskytovať aj programy pre maloletých, je preto potrebné ochrániť túto zraniteľnú vekovú skupinu aj pred propagáciou takéhoto nevhodného obsahu.
Ministerstvo kultúry súhlasilo so zapracovaním nasledovných zmien:
1.) Ponechanie jednotného systému označovania upútaviek. Upútavka bude mať označenie podľa obsahu programu, ktorý propaguje. "Je logické, aby upútavka mala rovnaké označenie ako program, ktorý propaguje, a teda nemôže mať iné označenie vekovej vhodnosti ako samotný program. Jednotný systém označovania musí byť jednoznačný a každému rodičovi zrozumiteľný," uviedol Viskupič.
2.) Súčasne ministerstvo súhlasilo, že zavedením podmienky o upútavkách na program vhodný pre vekovú kategóriu do 15 rokov po 20 hodine urobilo chybu. Zaviedlo pravidlo iba na programy vhodné do 15 rokov a na programy vhodné do 18 rokov pozabudlo. "Jedná sa o to, že upútavky na nevhodné programy do 15 rokov boli síce zakázané, ale upútavky na programy vyslovene pre dospelých, čiže nad 18 rokov, zostali aj počas rozprávky povolené" skonštatoval poslanec Viskupič. Po úprave, ktorú Viskupič navrhol sa nebude môcť vyskytnúť upútavka pred, počas ani po rozprávkach vysielaných po 20.00 h (Shrek, Nemo, Popoluška atď) ani na program pre dospelých (nad 18 rokov). Poslanci dostali prísľub, že táto chyba bude odstránená.
"Problémom zostáva, že od nadobudnutia platnosti vyhlášky minister de facto ruší I. časovú oponu tým, že upútavky klasifikované ako nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov budú naďalej vysielané do 20.00 h, a teda celý deň," myslí si Branislav Škripek.

Poslanci NR SR: Jana Žitňanská (nezaradená), Jozef Viskupič, (OĽaNO), Branislav Škripek, (OĽaNO)