25. 11. 2013

Ceny Literárneho fondu

Ceny Literárneho fondu
 

 Výročné ceny a Ceny za celoživotné dielo v oblasti rozhlasu, divadla a dabingu dnes udelil Literárny fond. Výbor sekcie fondu pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia ocenenia slávnostne odovzdal v obradnej sieni Zichyho paláca v Bratislave. Odovzdávanie cien hudobne sprevádzali Jakub Mitrík (gitara) a Laura Lovíšková (flauta).
Za celoživotné dielo za tvorivú činnosť v oblasti divadla udelil Literárny fond 12 cien a v oblasti rozhlasu ocenil tri osobnosti. Ceny za celoživotné dielo dostal tucet divadelníkov, medzi nimi in memoriam aj v máji zosnulý kostýmový výtvarník Milan Čorba. Za divadlo Literárny fond udelil ďalej ceny za celoživotné dielo: Jaroslavovi Blahovi, Jánovi Blanskému, Mikulášovi Fehérovi, Eve Hlaváčovej, Martinovi Porubjakovi, Ide Rapaičovej, Ľubomírovi Romanovi, Jozefovi Stražanovi, Vladimírovi Suchánkovi, Libuši Trutzovej a Soni Valentovej. Za prínos pre rozhlas sa nositeľmi cien za celoživotné dielo stali: Jozef Čertík, Milan Janák a Hana Kostolanská.
Výročné ceny v oblasti divadla získalo spolu 32 divadelných tvorcov, medzi nimi napríklad: režiséri Rastislav Ballek a Ján Sládeček, divadelníčka Sláva Daubnerová, herci Dušan Jamrich, Táňa Pauhofová, či Róbert Roth a operný spevák Peter Mikuláš. V oblasti dabingu získali výročné ceny Literárneho fondu siedmi: Michal Domonkoš, Henrietta Jančišinová - Koláriková, Andrea Karnasová, Zoro Laurinc, Ivan Šandor, Jozef Vajda a Pavol Višňovský. Za prínos pre rozhlas ich udelili Zuzane Grečnárovej, Matejovi Haászovi, Ľubici Olšovskej a Táni Tadlánkovej.
Literárny fond zverejnil aj výsledky literárnej súťaže pôvodných divadelných a rozhlasových textov. V oblasti rozhlasu prvú cenu neudelili, druhú cenu získal Ján Kamenistý za rozprávkovú hru O dvojhlavom drakovi a tretiu Dominika Petríková za rozprávkovú hru O pyšnej vlne. Za adaptáciu epického a lyrického diela pre rozhlas fond prvou cenou ocenil Štefana Šimka za Príbeh o Márii, druhú a tretiu cenu v tejto kategórii neudelil. V literárnej súťaži udelili v kategórii venovanej pôvodným textom pre divadlo iba tretiu cenu a získala ju Jana Micenková za divadelnú hru NEKROgames.
Literárny fond podrobne informuje o cenách, ktoré udeľuje, na svojej webstránke - http://litfond.sk/

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.