26. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvoch švédskych novinárov uniesli v Sýrii po tom, čo sa pokúšali opustiť krajinu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie švédskeho ministerstva zahraničných vecí.
Oboch mužov uniesli v pondelok, keď boli na ceste preč zo Sýrie, spresnila hovorkyňa švédskeho rezortu diplomacie Catarina Axelssonová, ďalšie podrobnosti však neuviedla.
Podľa švédskeho denníka Dagens Nyheter ide o jeho parížskeho dopisovateľa Magnusa Falkeheda a nezávislého fotografa Niclasa Hammarströma.
Skupiny obhajujúce slobodu tlače tvrdia, že zo Sýrie sa počas uplynulých dvoch rokov stala pre novinárov najnebezpečnejšia krajina na svete, pričom najväčšiu hrozbu znamenajú práve únosy.
Podľa údajov Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku zadržiavajú v Sýrii najmenej 30 novinárov a od začiatku sýrskeho konfliktu v marci 2011 ich v krajine zahynulo 52. Najmenej 24 novinárov zmizlo v priebehu tohto roka, v súčasnosti sa však v bezpečí, uviedol výbor.
Medzi nezvestnými sú zahraniční i sýrski novinári a mená niektorých z nich neboli zverejnené v dôsledku obáv o bezpečnosť, píše AP.
Za väčšinu únosov, ku ktorým došlo v lete, sú podľa všetkého zodpovedné džihádistické skupiny; sú však do nich zamiešané aj vládou podporované milície, zločinecké gangy a povstalci napojení na Západom podporovanú Slobodnú sýrsku armádu, pričom ich motívy sú rôzne.
Najviac únosov sa od leta odohralo na územiach ovládaných vzbúrencami, najmä v chaotickej severnej a východnej časti Sýrie, kde si vplyv udržiavajú militantné skupiny napojené na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.


Spoločnosť Agrofert, patriaca miliardárovi Andrejovi Babišovi, uzavrela zmluvu o budúcej zmluve o kúpe firmy Londa. Tá prevádzkuje rádio Impuls, ktoré je v ČR najpočúvanejšie, a tiež rádio Rockzone. Podľa Babiša je to ďalší krok na vybudovanie silnej mediálnej skupiny. Informácie priniesol v pondelok večer spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na generálneho riaditeľa Londy Jiřího Hrabáka.
Transakciu budú musieť ešte potvrdiť Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie a antimonopolný úrad.
Skupina Agrofert následne informáciu potvrdila v tlačovej správe.
Firmu Londa, ktorej rádio Impuls dosiaľ patrí, vlastní z dvoch tretín nemecká mediálna spoločnosť Eurocast - zvyšnú tretinu má vo vlastníctve český podnikateľ Ivan Baťka.
Tento rok je to už druhá Babišova akvizícia v mediálnej sfére. V júni Agrofert oznámil, že od vydavateľstva RBVG kúpi skupinu MAFRA, do ktorej patrí aj webová stránka iDNES.cz a denník MF DNES. Skupinu prevzala Babišova spoločnosť v októbri. Sumu ani jedna zo strán nespresnila.
Babiš podľa svojich slov nakupuje médiá ako finančné investície, ktoré vychádzajú zo súčasnej situácie na mediálnom trhu. "Investujeme do najúspešnejších médií, ktorých hodnota z veľkej časti stojí na kvalite zamestnancov. Na profesionáloch, ktorí vybudovali také úspešné, rešpektované a prestížne značky ako MF DNES, Lidové noviny, iDNES.cz a Rádio Impuls," uviedol Babiš v pondelok večer v tlačovom vyhlásení. Dodal ešte, že jeho investičným zámerom je vybudovať v horizonte piatich rokov silnú českú mediálnu skupinu.
Babiš samotný sa však v mediálnych aktivitách nechce nijako manažérsky angažovať. "Spoločne s prebiehajúcim prevzatím spoločnosti preto pripravujem tím ľudí, mediálnych odborníkov, ktorí budú tento investičný projekt riadiť. Po dokončení formálnych záležitostí akvizíc predstavím tento tím na začiatku budúceho roka," spresnil podnikateľ slovenského pôvodu, ktorého politické hnutie ANO dosiahlo druhý najlepší výsledok v októbrových predčasných voľbách do českej Poslaneckej snemovne a teraz smeruje do koaličnej vlády spolu s ČSSD a KDU-ČSL.

Copyright © TASR 2013