26. 11. 2013

Zomrel Egon Lánský


Zomrel Egon Lánský


Vo veku 79 rokov v pondelok zomrel novinár, publicista a bývalý vicepremiér, senátor za ČSSD a diplomat Egon Lánský. ČTK to v utorok potvrdil Ivan Jeřábek, námestník riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice, kde sa Lánský dlhodobo liečil.
Lánský v minulosti patril k aktívnym bojovníkom proti komunistickému režimu a v prednovembrovej dobe ho verejnosť poznala najmä z vysielania rozhlasovej stanice Slobodná Európa.
"Bol to človek s veľkým rozhľadom, ktorý prispel k obnoveniu demokracie v našej krajine," uviedol predseda Senátu Milan Štěch. Poukázal na Lánského životné skúsenosti aj na to, že o veciach premýšľal v súvislostiach." Bol orientovaný podľa môjho názoru sociálno-liberálne a tým mi bol veľmi blízky," dodal.
Lánský sa narodil 23. júla 1934 v Trenčíne, perzekvovaný bol fašistickým i komunistickým režimom. Po augustovej okupácii odišiel do Švédska, kde okrem iného pracoval vo Výbore solidarity s Izraelom v severských krajinách.
Do vlasti sa vrátil v roku 1991 po 22 rokoch exilu na výzvu niekdajšieho prezidenta Václava Havla.
Po prvých slobodných voľbách sa stal hovorcom ministerstva zahraničia, na čele ktorého stál Jiří Dienstbier starší. Od apríla 1992 Lánský zastupoval vtedajšie Československo v Rade Európy v Štrasburgu, po rozdelení republiky zo štátnych služieb odišiel.
Členom vlády niekdajšieho premiéra Miloša Zemana bol Lánský od júla 1998. Zeman ho označoval za "pána Európu", lebo mal ako vicepremiér koordinovať jednotnú politiku voči Európskej politike.
Kvôli svojim aktivitám sa Lánský ale často dostával do kompetenčných sporov so šéfom diplomacie. V novembri 1999 potom zo zdravotných dôvodov na funkciu podpredsedu vlády pre zahraničnú politiku a bezpečnostné otázky rezignoval.
Podľa špekulácií niektorých médií však bola v pozadí jeho rezignácie nespokojnosť premiéra s jeho prácou a skutočnosť, že dostatočne nevysvetlil finančné operácie spojené so svojím kontom v Rakúsku.


Copyright © ČTK 2013