14. 12. 2013

Vráťte nám našu krajinu, deti, rádio*

Vráťte nám našu krajinu, deti, rádio*

Internetovú petíciu za záchranu Rádia VIVA podpísalo už viac ako 36-tisíc ľudí. Ako agentúru SITA ďalej informovala asistentka vedenia spoločnosti Helena Šalingová, ktorá médium prevádzkuje, v pondelok 16. decembra sa v Bratislave uskutoční podporné zhromaždenie Pochod za spravodlivosť, na ktorom účastníci vyzvú Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby odstúpila.
Rada pre vysielanie a retransmisiu 3. decembra nepotvrdila vysielacie frekvencie Rádiu VIVA. Pridelila ich spoločnosti Corporate legal, s.r.o. Podľa vysielateľov Rádia Viva ide o schránkovú firmu. Rádio VIVA sa v máji 2012 zúčastnilo licenčného konania na získanie frekvencií, na ktorých tradične vysielalo. "Tie však Rada prekvapujúco priznala spoločnosti Corporate Legal. Rádio toto rozhodnutie následne napadlo na Najvyššom súde, ktorý mu dal za pravdu a rozhodnutie zrušil," píše sa v správe od Šalingovej. Ako vedenie rádia dodáva, RVR po sérií ďalších obštrukcií svojim rozhodnutím rozhodnutie Najvyššieho súdu odignorovala.
Frekvencie RVR v marci 2012 zaradila do výberového konania na obsadenie voľných rozhlasových frekvencií. Dôvodom bolo, že platnosť licencie, na základe ktorej vysiela Rádio Viva, sa končí 21. decembra a podľa zákona sa nedá predĺžiť. Predseda licenčnej rady Miloš Mistrík vysvetlil, že rada sa po vyhodnotení všetkých podkladov rozhodla pre uchádzača, u ktorého je najväčší predpoklad efektívneho využívania pridelených frekvencií, a to ako z programového, tak aj ekonomického hľadiska. Vo výberovom konaní sa o frekvencie uchádzali štyri subjekty - Rádio Viva, a.s., Viva Production House, s.r.o., Corporate Legal, s.r.o. a Radio Play, s. r. o.. Stručná genéza výberového konania na frekvencie Rádia Viva je zverejnená na webstránke Rady pre vysielanie a retransmisiu.
Pondelkové zhromaždenie sa začne o 17:00 pred budovou Národnej rady SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave. Účastníci vyzvú parlament na odvolanie členov Rady pre vysielanie a retransmisiu. Presunú sa pred sídlo Najvyššieho súdu SR. Zhromaždenie bude pokračovať pred budovu Syndikátu novinárov, kde bude požadovať dodržiavanie novinárskej etiky a končiť bude pred budovou Rady pre vysielanie a retransmisiu na Dobrovičovej ulici, kde vyzve samotnú radu, aby odstúpila.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

*Podľa potreby doplňte