21. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecko v noci na dnes obmedzilo prístup na sociálnu sieť Twitter len niekoľko hodín po tom, ako sa premiér Recep Tayyip Erdogan vyhrážal jeho "vykorenením".
Na populárnej sociálnej sieti boli zverejnené nahrávky odpočutých rozhovorov, ktoré poškodili reputáciu vlády pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, napísala agentúra AP.
Veľa používateľov sa dnes v ranných hodinách stretlo na Twitteri s oznámením tureckého telekomunikačného úradu, v ktorom im oznamuje uzatvorenie prístupu s odvolaním sa na súdny príkaz.
Hovorca Twitteru Nu Wexler oznámil, že spoločnosť problém skúma. Nespresnil, či k výpadku došlo v celej krajine.
Twitterové konto @policy už skôr informovalo tureckých používateľov, že môžu posielať správy prostredníctvom SMS, ale nie je jasné, či budú v krajine viditeľné.
Viceprezidentka Európskej komisie Neelie Kroesová kritizovala zákaz jej konta ako "nepodložený, nezmyselný a zbabelý".
"Turecký ľud a (medzinárodné) spoločenstvo to budú vnímať ako cenzúru," dodala.


Európska únia odsudzuje opatrenie tureckej vlády, ktorá v noci na dnes obmedzila prístup na sociálnu sieť Twitter. Eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle upozornil, že tento krok spochybňuje príklon k európskym hodnotám a normám.
K zablokovaniu sociálne siete Twitter došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyhrážal jej "vykorenením".
"Zákaz sociálnej platformy Twitter.com v Turecku vzbudzuje naše vážne obavy a vrhá pochybnosti na záväzky Turecka, že si osvojí európske hodnoty a normy," uviedol komisár Füle v správe pre médiá.
Podľa jeho slov je sloboda prejavu základným právom v každej demokratickej spoločnosti, čo znamená právo prijímať a rozširovať informácie a myšlienky bez zasahovania orgánov verejnej moci.
"Občania musia mať možnosť komunikovať a slobodne si vybrať prostriedky, ako to robiť, čo samozrejme zahŕňa aj prístup k internetu," upozornil Füle. A dodal, že otvorené diskusie, aj prostredníctvom online komunikácie, presadzujú transparentnosť a zodpovednosť a posilňujú demokraciu. Takéto debaty musia byť podľa neho posilnené všade, vrátane Turecka.
Negatívne a odsudzujúce reakcie na rozhodnutie tureckej vlády prichádzajú aj od predstaviteľov Európskeho parlamentu a ďalších členov exekutívy EÚ. Eurokomisárka pre digitálnu agendu a podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová rozhodnutie Ankary označila za nezmyselný "krok chybným smerom" a smutný deň" pre Európu, pretože turecký ľud a medzinárodné spoločenstvo to budú vnímať ako cenzúru.

Copyright © TASR 2013


Ruskí ozbrojenci v krymskom meste Novoozerne zadržali spravodajcu českej televízie Miroslava Karasa a jeho kameramana, uvádza iDNES.cz. Ruskí vojaci tu obsadzovali základňu ukrajinského námorníctva. Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek incident odsúdil a označil ho za hrubé porušenie novinárskych slobôd. Ozbrojenci, z ktorých jeden sa predstavil ako dôstojník ruskej armády, podľa ČT zhabali štábu kameru aj akreditácie, na reportérov mierili zbraňami a nechali ich čakať asi 40 minút. Materiál im neskôr vrátili, no pamäťová karta v kamere bola zničená. Podľa Zaorálka spôsob zachádzania s novinármi na Kryme len potvrdzuje, že na polostrove nie sú teraz normálne pomery a Krym nemožno považovať za miesto, ktoré slobodne rozhoduje o svojom osude.
Karasa a jeho kameramana zadržala ruská polícia už v decembri 2013 na štyri hodiny v Krasnodarskom kraji pri natáčaní reportáže o príprave zimných olympijských hier v Soči. Stalo sa tak údajne pre nedovolené prekročenie hranice. Podľa ČT sa ale novinári žiadneho priestupku ani trestného činu nedopustili a pohybovali sa v miestach, kde predtým pôsobili aj iní zahraniční reportéri.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.