22. 6. 2014

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Z ocenenia Hercova misia, udeľované na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest, je český herec Ivan Trojan v rozpakoch. Na jednej strane ho teší, na druhej strane si myslí, že je oveľa viac hercov, ktorí by si ho zaslúžili viac. Čerstvý držiteľ prestížneho ocenenia to povedal počas dnešnej tlačovej konferencie predtým, ako umiestnil mosadznú tabuľku so svojím menom medzi filmových velikánov na most slávy v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach.
"Až v 35 rokoch som natočil prvý film, je to všetko akési rýchle a nevychádzam z údivu. Ako je to možné," neskrýval údiv nad ocenením Trojan s tým, že keby to bolo na ňom, Hercovu misiu by udelili Milanovi Lasicovi. S úsmevom dodal, že na festivale Art Film Fest niet mnoho času na mimofestivalový život, no je presvedčený, že do Trenčianskych Teplíc sa so svojou artrózou určite vráti. Trenčianske Teplice sú veľmi pekné, dodal Trojan.
Ivan Trojan je synom herca Ladislava Trojana a bratom režiséra Ondreja Trojana. Po absolvovaní DAMu nastúpil do realistického divadla, po revolúcii pôsobil osem rokov v Divadle na Vihoradoch, neskôr v Dejvickom divadle.
Filmovo debutoval až v roku 2000 v snímke Samotáři, do podvedomia verejnosti sa dostal postavou Béďu Jarého v seriáli Četnícke humoresky. Následne sa doslova roztrhlo vrece s filmovými ponukami a v krátkom čase získal troch Českých levov za postavy vo filmoch Smradi, Jedna ruka netlieska a Musím ťa zviesť. Pod režisérskym vedením si zahral aj vo filme Želary, ktorý bol nominovaný na Oskara.



Festivalovú premiéru dokumentu Atentát na Heydricha – Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša budú môcť po prvý krát vidieť diváci na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale – Art Film Fest 2014. A to v pondelok 23. Júna o 15. 00 h v kinosále dvorany v Trenčianskych Tepliciach.
Film je unikátnou rekonštrukciou atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha a bol považovaný za najväčší odbojový čin 2. svetovej vojny. Pred 72 rokmi ho v Prahe spáchali dvaja vojaci - Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš. Autorkou dokumentu je novinárka Veronika Tóthová. Na jeho realizácii sa podieľalo aj Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a aj príslušníci 5. pluku Špeciálneho určenia zo Žiliny. Festivalovej premiéry filmu sa zúčastní aj pani Katarína Tomčíková, ktorá je praneterou Jozefa Gabčíka.
Medzinárodný filmový festival- Art Film Fest 2014, ktorý sa koná v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sa venuje aj vojenskej tematike. Na festivale je jej venovaná celá oficiálna programová sekcia s názvom Vojna a film, ktorej partnerom je ministerstvo obrany. Filmové diela sa budú premietať v kinosále Posádkového klubu v Trenčíne.
V rámci sprievodných akcií vystúpi na námestí v Trenčianskych Tepliciach aj Vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Ministerstvo obrany podporí filmový festival aj unikátnou výstavou venovanou 70. výročiu vypuknutia Slovenského národného povstania, ktorú môže verejnosť navštíviť počas celého trvania festivalu vo foyer Posádkového klubu Trenčín.

Copyright © TASR 2014