28. 6. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



V rámci rozsiahleho projektu Digitálna knižnica a digitálny archív ponúka Slovenská národná knižnica (SNK) zdigitalizované reakcie dobových slovenských novín na sarajevský atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d'Este, ktorý sa stal na deň presne pred sto rokmi.
"Na správu, ktorá otriasla celou Európou a bola rozbuškou prvej svetovej vojny, veľmi rýchlo zareagovali aj vtedajšie slovenské periodiká. Dokonca niektoré vyšli v mimoriadnych vydaniach. Našim čitateľom ich teraz prinášame v ľahko dostupnej digitalizovanej podobe," zdôraznila generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.
V tejto súvislosti je podľa nej zaujímavosťou, že budova sarajevskej radnice, z ktorej vyšiel následník trónu a vzápätí ho spolu s manželkou zavraždili, musela odolať dvom svetovým vojnám i ostreľovaniu v roku 1992. "Požiar vtedy nenávratne zničil dva milióny, v mnohých prípadoch veľmi vzácnych kníh," spresnila.
"Nádherne zrekonštruovaný objekt Národnej knižnice v Sarajeve otvorili pred pár týždňami práve pri príležitosti storočnice atentátu na následníka trónu," dodala Krištofová s tým, že SNK bude pokračovať v pravidelnom digitalizovanom sprístupňovaní toho, čo sa písalo v slovenských novinách pred sto rokmi.

Copyright © TASR 2014