8. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekdajší poľský vicepremiér Roman Giertych mal v úmysle vydierať viacero majetných krajanov. S týmto tvrdením prišlo najnovšie vydanie poľského týždenníka Wprost, ktoré zverejnilo prepis rozhovoru bývalého podpredsedu vlády, exministra školstva z kabinetov premiérov Kazimierza Marcinkiewicza a Jaroslawa Kaczynského a investigatívnym novinárom Piotrom Nisztorom z roku 2011.
V čase vzniku záznamu, ktorý je zrejme ďalšou z ilegálne zhotovených nahrávok, pripravoval spomínaný žurnalista knihu o najbohatšom Poliakovi Janovi Kulczykovi.
Tak novinár, ako aj týždenník tvrdia, že bývalý vicepremiér ponúkal Nisztorovi za autorské práva ku knihe 400.000 zlotých (v prepočte asi 96.000 eur). Podľa novinára Giertych chcel potom miliardára vydierať s cieľom, aby zaplatil, ak si neželá vydanie pripravovanej knihy. Nisztorovi vraj ponúkol desať percent z takto získaných finančných prostriedkov, čo však autor podľa vlastných slov odmietol. Inkriminovaná kniha však až do súčasnosti nevyšla.
Bývalý šéf koaličnej Ligy poľských rodín v rozhovore s novinárom Nisztorovi navrhol, aby sa sústredil aj na ďalších poľských boháčov. Ako príklady uviedol mediálneho magnáta, druhého najbohatšieho Poliaka Zygmunta Solorza-Žaka, bankára Leszeka Czarneckého a investora, niekdajšieho úspešného účastníka motoristických súťaží na úrovni európskeho šampionátu Michala Solowowa.
Giertych, ktorý je v súčasnosti aktívny ako právnik, v reakcii pre rozhlasovú stanicu TOK FM vyhlásil, že s novinárom hovoril iba o kúpe autorských práv. Súčasne avizoval občianskoprávnu žalobu na vydavateľstvo, v ktorom vychádza spomínané periodikum, ako aj trestné oznámenie na Nisztora. Exvicepremiér označil novinára za člena zločineckej skupiny, na čo žurnalista reagoval stručne slovami: To je absurdné.

Copyright © TASR 2014