11. 7. 2014

Otvorený list premiéra R. Fica šéfredaktorovi denníka HN

Otvorený list premiéra R. Fica
šéfredaktorovi denníka HN


Vážený pán šéfredaktor, dlhodobo sa usilujem o korektné vzťahy s Vašou redakciou. A to aj napriek tomu, že ste boli v niektorých prípadoch politicky nekorektní alebo ste uverejnili nepravdivé informácie na adresu vlády SR, premiéra alebo politickej strany SMER - sociálna demokracia.


Komentár hlavného komentátora D. Daniša "Ficov pokladník" (HN, piatok 11. júla 2014) prekročil všetky hranice novinárskej profesionality a slušnosti. Je odsúdeniahodné, ak denník, ktorý sa stavia do polohy mienkotvorného média, uverejní bez akéhokoľvek preverenia, dôkazu alebo aspoň náznaku dôkazu zhluk chorých výmyslov, klamstiev a obvinení poškodzujúcich vládu SR, premiéra a politickú stranu SMER - sociálna demokracia. Na tvrdeniach, úsudkoch a konšpiračných teóriách D. Daniša nie je ani zrnko pravdy.


Vážený pán šéfredaktor, nie je potrebné Vám pripomínať, že dôkazné bremeno je na strane toho, kto niečo tvrdí, a že nesiete objektívnu zodpovednosť za uverejnený text. Dnešný komentár D. Daniša je natoľko absurdný a do takej miery sa vymkol zo slovenského "mediálneho štandardu" - obviňovať bez dôkazov, že Vás musím požiadať o uverejnenie ospravedlnenia. Je mi ľúto, že denník Hospodárske noviny sa touto úmyselnou zlomyseľnosťou zaradil do šíku médií, ktoré sú rozhodnuté viesť s vládou SR otvorenú politickú vojnu a nahrádzať prácu opozície.

Robert Fico