30. 7. 2014

Stanovisko Pavla Pašku k článku v Hospodárskych novinách

Stanovisko Pavla Pašku k článku v
Hospodárskych novinách

Predseda parlamentu Pavol Paška sa chce dôrazne ohradiť voči nepravdivému a očierňujúcemu komentáru zverejnenom v dnešnom vydaní denníka Hospodárske noviny pod názvom "Širokému ide jackpot".
Predmetný článok je prejavom neobjektívneho a jednostranného informovania čitateľa, ktorého jediným cieľom je znížiť dôveryhodnosť osoby predsedu parlamentu aj samotnej Národnej rady Slovenskej republiky a spochybniť tak aj ďalšie aktivity a činnosti ústavnej inštitúcie, ktorou parlament je. Osobné invektívy, ohováranie a ataky sú špecifické postupy práce redaktorov Hospodárskych novín, pre ktorých je takýto spôsob písania zjavne jednoduchší ako investigatívna práca v teréne. Potvrdilo sa to už pri zverejnení "údajného" rozhovoru s Pavlom Paškom z januára 2013, ktorý sa nikdy neuskutočnil a Pavol Paška na uvedenej akcii ani nebol.
Táto skúsenosť s tímom HN nie je ojedinelá. Vo februári 2014 HN zverejnili nepravdivé informácie ohľadne údajného nezákonného nákupu zabezpečovacieho systému pre NRSR. Už vtedy Pavol Paška upozorňoval na nasledovné: 1. Pavol Paška nie je štatutárnym orgánom Kancelárie NR SR, ktorá verejné obstarávania realizuje. 2. Nie je to v jeho kompetencii, lebo obstarávanie realizuje K NR SR. 3. A ako konštatoval ÚVO ani K NR SR zákon o verejnom obstarávaní ani v tomto prípade neporušila.
Hospodárske noviny sa napriek výzve do dnešného dňa neospravedlnili a uvedené dokázané fakty nezverejnili. Pavol Paška ako fyzická osoba zažaloval denník Hospodárske noviny. Neodbornosť a neprofesionalita Hospodárskych novín sa prejavila i v dnešnom vydaní. Hospodárske noviny bez akéhokoľvek dôkazu manipulujú s faktami pri téme rekonštrukcie areálu Bratislavského Hradu. Zosobňujú rekonštrukciu národnej pamiatky s osobou predsedu parlamentu Pavla Pašku, očierňujú ho a svojimi klamstvami spochybňujú dôveryhodnosť Národnej rady. Komentár Daga Daniša uvádza nasledovné lži: 1. Uvedený "tender", ako uvádza redaktor HN, nevymyslel Pavol Paška. Výstavba podzemných garáží, obnova zimnej jazdiarne a barokovej záhrady sú súčasťou plánu rekonštrukcie areálu BH z roku 2008. 2. Súťažné podmienky ako boli nastavené v rámci VO boli plne v súlade so zákonom o VO a nie je pravdou, že ich splnil len Váhostav. Všetky súťažné podmienky splnili všetci 4 uchádzači, žiaden nebol v rámci súťaže vylúčený. Všetci uchádzači sa zúčastnili transparentnej elektronickej aukcie na oficiálnom serveri Úradu pre VO. 3. Víťaz elektronickej aukcie znížil predpokladanú hodnotu zákazky o takmer 9 mil. eur. 4. Proces obstarania trval 8 mesiacov. Na ÚVO bola podaná jedna námietka, ktorú vzápätí daný uchádzač vzal späť. Nikto z uchádzačov nenamietal diskriminačný charakter súťažných podmienok. 5. Referenciu ohľadne realizácie historickej budovy v stanovenom objeme a kvalite splnili všetci 4 uchádzači.
Vzhľadom na uvedené predseda NRSR Pavol Paška žiada redakciu Hospodárskych novín aj redaktora o okamžité ospravedlnenie.