19. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Príbuzní a priatelia zavraždeného amerického novinára Jamesa Foleyho sa dnes v Rochesteri v americkom štáte New Hampshire zišli na omši, ktorou si pripomenuli jeho nedožité 41. narodeniny.
Foley sa v novembri 2012 v Sýrii, kde pôsobil ako novinár, stal obeťou únosu. O jeho osude nebolo nič známe až do augusta, keď sa na internete objavil videozáznam zachytávajúci jeho vraždu. K brutálnemu činu sa priznali príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí sa tak chceli pomstiť za americkú intervenciu v konflikte v Sýrii a Iraku.
Všetci ľudia, ktorí sa zúčastnili na spomienkovej slávnosti v Kostole Panny Márie Ružencovej, vzdali hold Foleyho životu. Jeho dlhoročný priateľ Jeremy Osgood uviedol, že v Jimovom živote boli dve konštanty - viera a rodina, ktoré boli preňho zdrojom sily vždy vtedy, keď ju potreboval.
"Úžasná bola Jimova schopnosť povzbudzovať ľudí. Je jedno, či ste ho poznali 30 rokov alebo 30 minút, považovali ste ho za priateľa," uviedol Osgood. Dodal, že Foley sa v každom človeku snažil vidieť "to dobré".
Po Foleyho smrti jeho rodina založila nadáciu James W. Foley Legacy Fund na podporu novinárov v zónach konfliktov a rodín Američanov zadržiavaných ako rukojemníci, ale aj na začatie celosvetového dialógu o tom, ako by vlády mohli riešiť rukojemnícke drámy.

Copyright © TASR 2014