27. 10. 2014

Reakcia na článok denníka Sme „Rozhodcov pritlačia len mierne“

Reakcia na článok denníka Sme 
„Rozhodcov pritlačia len mierne“


Denník Sme dňa 27. októbra uverejnil článok s názvom „Rozhodcov pritlačia len mierne“. Uvedené tvrdenie, ako aj ďalšie tvrdenia o „pochybnej pomoci“ pre spotrebiteľov sú založené na hrubej neznalosti nového zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, respektíve na individuálnych tvrdeniach jedného sudcu Krajského súdu v Prešove, ktorého názory sú vnímané v odbornej verejnosti skôr ako menšinové. Pravdou je, že úroveň ochrany spotrebiteľa sa vďaka novému zákonu o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní dostane na kvalitatívne vyššiu úroveň ako v súčasnosti a bude plne zodpovedať prísnym požiadavkám na ochranu slabšej zmluvnej strany.
S poľutovaním konštatujeme, že autorka článku Veronika Prušová nedala ministerstvu žiadnu možnosť reagovať na tvrdenia pred publikovaním článku.
Vzhľadom na to považujeme za potrebné reagovať na niektoré zavádzajúce tvrdenia aspoň na tomto mieste:
Menovaný sudca okrem iného pochybuje o tom, že „vzhľadom na nepriaznivú ekonomickú situáciu obyvateľstva ... ľudia budú podávať žaloby, aby zakročili proti rozsudkom súkromných súdov.“
Zrejme nedopatrením nebol zohľadnený fakt, že spotrebiteľ domáhajúci sa ochrany svojho práva je v zmysle zákona o súdnych poplatkoch plne oslobodený od súdneho poplatku.
Nová právna úprava počíta s tým, že spotrebiteľ musí dostať k rozhodcovskému rozsudku jednoducho vyplniteľné tlačivo, pomocou ktorého môže bezplatne žalovať o zrušenie rozhodcovského rozsudku pred všeobecným súdom. Stačí teda doslova párminútové vyplnenie formulára, aby spotrebiteľ získal plnohodnotnú súdnu ochranu v rámci klasického nachádzacieho konania, v rámci ktorého je súd povinný zohľadniť postavenie spotrebiteľa ako slabšej zmluvnej strany. Podanie žaloby má, samozrejme, odkladné účinky vo vzťahu k vykonateľnosti rozhodcovskému rozsudku.
Namiesto neistej pomoci až v rámci exekučného konania teda MS SR zavádza plnohodnotnú súdnu ochranu priamo v základnom konaní pred všeobecným súdom, ktorá bola doposiaľ značne obmedzená a ktorá bude plne dostupná spotrebiteľovi. Ak denník Sme tvrdí, že to spotrebiteľov „málo posilní“, ide o nepochopenie právnej úpravy, resp. o nekritické prebratie jedného okrajového názoru.
Ďalej sa v článku upozorňuje na údajný problém v podobe vypustenia „dôležitej právomoci exekučných súdov“ pri vydávaní poverenia na výkon exekúcie.
MS SR pri tejto zmene vychádza z filozofie, že spory o tom či je zmluva v súlade s dobrými mravmi poprípade či neodporuje zákonu, neobsahuje úžernícke poplatky a pod, je potrebné vyriešiť v základnom konaní, kde sa spotrebiteľ môže riadne brániť a nie až vo vykonávacom konaní.
Napriek tomu je pravdou, že právomoc exekučných súdov kontrolovať rozhodcovské rozsudky v rámci exekučného konania sa oproti súčasnému stavu výslovne rozširuje na skúmanie ich súladu s verejným poriadkom. Práve pod pojem „verejný poriadok“ treba v zmysle judikatúry Súdneho dvora EÚ subsumovať aj zásadné pravidlá na ochranu spotrebiteľa, vrátane ochrany pred neprijateľnými podmienkami. Takáto zmena bola vynútená aj vzhľadom na pomerne reštriktívnu judikatúru slovenských súdov vo vzťahu k prieskumu rozhodcovských rozsudkov v rámci exekučného konania. Osobitne to platí vo vzťahu individuálne dojednaných rozhodcovských doložiek, ktoré sú v súčasnosti úplne vyňaté spod kontroly neprijateľnosti.
Právo spotrebiteľa sa výrazne posilňuje v exekučnom konaní aj novou poučovacou povinnosťou. V prípade vykonávania exekúcie na podklade rozhodcovského rozsudku je exekútor povinný poučiť o upovedomení o začatí exekúcie povinného, ktorý je spotrebiteľom, o možnosti podať žalobu o zrušenie rozhodcovského rozsudku v lehote na podanie námietok proti exekúcii. Poučenie znovu obsahuje aj vzor žaloby o zrušenie rozhodcovského rozsudku. Teda aj v exekučnej fáze môže spotrebiteľ bezplatne len vďaka vyplneniu jednoduchého žalobného formulára dosiahnuť odklad vykonania exekúcie a možnosť brániť sa v riadnom konaní pred všeobecným súdom.
Ministerstvo teda zaviedlo prísne licencovanie rozhodcovských súdov a licencovanie každého rozhodcu, ktorý bude oprávnený rozhodovať spotrebiteľské spory. Ďalej sa zavádza najjednoduchší možný systém napadnutia rozhodcovského rozsudku žalobou na všeobecnom súde a v podstatnom bode sa posilnila ochrana spotrebiteľa aj v exekučnom konaní.

TASR informovala Alexandra Donevová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.