29. 10. 2014

RADA RTVS

RADA RTVS
 
 
Vo financovaní verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nenastal žiadny posun, konštatoval počas dnešného rokovania Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ak sa RTVS nepodarí zmeniť financovanie tak, aby mal viac zdrojov, nie je možný rozvoj verejnoprávneho vysielania, tvrdí Mika. Počas prezentácie východísk rozpočtu RTVS na budúci rok informoval, že plánované výdavky a príjmy RTVS sú na podobnej úrovni ako v rokoch 2013 a 2014, keď však mal RTVS k dispozícii na míňanie aj prebytky z minulých rokov. Ak sa finančný plán manažmentu RTVS na budúci podarí, umožní to zachovať súčasný stav a neobmedziť vysielanie a výrobu programov. Šanca realizovať veľké a rozvojové projekty však môže byť podľa Miku iba vtedy, ak sa zmení financovanie RTVS. Václav Mika verí, že budúci rok bude prelomový a v roku 2015 či 2016 sa zmena financovania RTVS stane skutočnosťou.
RTVS by mohlo mať príjmy približne 107,6 milióna eur, čo je o 6,9 milióna viac ako tento rok, ak by sa mu podarilo predať nepotrebné nehnuteľnosti v Bratislave a v Banskej Bystrici za približne 2,1 milióna eur. Očakáva sa, že zlepšenie výberu koncesií zastaví jeho 10-ročný pokles. RTVS predpokladá, že z úhrad za vysielanie získa 71 miliónov. Príjmy na úrovni tohto a minulého roka by malo zaistiť aj to, že RTVS očakáva zo zmluvy so štátom o 1,862 mil. eur viac na výrobu programu a o 3,5 mil. eur viac na investičné akcie, informoval Mika. Spolu má od štátu RTVS dostať približne 30 miliónov eur. Tieto sumy však budú isté až po schválení štátneho rozpočtu v parlamente.
Rada RTVS odporučila generálnemu riaditeľovi RTVS, aby rokoval s ministerstvom kultúry o možnosti rozšírenia účelu využitia peňazí zo zmluvy aj na iné oblasti tvorby a výroby programového obsahu. RTVS by to napríklad umožnilo z vlastných zdroj kúpiť licenciu na program, ktorý by vyrobilo za peniaze od štátu.
Napriek neuspokojivej finančnej situácii RTVS neplánuje zrušiť Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR), zdôraznil na dnešnom rokovaní rady šéf RTVS. Podľa Miku SOSR verejnoprávna rádiotelevízia využíva pri nahrávaní rôznych zvučiek a hudieb k filmovým aj rozhlasovým projektom, orchester sa podpísal napríklad pod hudobnú zložku novej filmovej rozprávky Láska na vlásku. Pravidelne tiež koncertuje a nahráva albumy.
Vysielanie k voľbám do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia 15. novembra, priblížil podrobnejšie riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. RTVS začal špeciálne programy venované obecným voľbám vysielať na regionálnom okruhu Slovenského rozhlasu, na Rádiu Regina 19. októbra. Slovenská televízia v relácii Správy a komentáre na Dvojke od piatka 31. októbra odvysiela diskusie s kandidátmi na primátorov krajských miest s moderátorom Martinom Strižincom. RTVS tiež pripravuje infoservis v podobe Rád voličov. November sa vo vysielaní RTVS neponesie iba v znamení obecných volieb, ale aj 25. výročia novembra 1989. Obe udalosti sa navyše spoja v jeden predĺžený víkend, od 15. do 17. novembra. RTVS k 25. výročiu tzv. nežnej revolúcie prinesie prenosy zo spomienkových podujatí, dokumenty, diskusie, filmy a rozhlasové hry so súvisiacou tématikou.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.