29. 10. 2014

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

Predvolebná kampaň k novembrovým obecným voľbám sa začne dnes , v stredu 29. októbra o 7:00 a skončí sa 13. novembra o 7:00. Špeciálne volebné vysielanie zatiaľ avizuje iba verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska. Monitoring Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) však "vzhľadom na charakter volieb do orgánov samosprávy obcí, ktorých priebeh budú v značnej miere pokrývať lokálni a regionálni vysielatelia, ktorých vysielanie rada nemá možnosť priebežne sledovať, k vysielaniu televízií a rádií venovanom voľbám do orgánov obecných samospráv nepripravuje," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Rada bude vysielanie monitorovať "najmä na základe prípadných sťažností". Hovorkyňa licenčnej rady doplnila, že vysielatelia v súvislosti s komunálnymi voľbami nie sú povinní predkladať rade na schválenie projekty volebných štúdií.
Licenčná rada tradične pred voľbami zverejnila komentár k voľbám týkajúci sa médií. Na svojom webe http://www.rvr.sk/sk/spravy/?aktualitaId=2601 ho publikovala ešte v auguste. "Priebežne odpovedáme na otázky vysielateľov týkajúce sa vysielania v čase pred voľbami, počas kampane a samotných volieb. Špeciálny monitoring zameraný na dodržiavanie zákona počas tohto obdobia rada nepripravuje," dodala pre SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) avizuje k novembrovým komunálnym voľbám viac ako 70 diskusií. Zo všetkých regiónov Slovenska odvysiela k voľbám spravodajstvo v rozhlase aj v televízii. Ako SITA informoval RTVS, obecným voľbám sa bude takto obšírne venovať vôbec po prvý raz. "Okrem diskusií s kandidátmi na primátorov okresných a krajských miest, ktoré bude RTVS vysielať naživo, pripravuje aj informačný servis pre divákov a poslucháčov v podobe Rád voličom, ktoré mali pozitívne ohlasy pred prezidentskými voľbami, či voľbami do Európskeho parlamentu," píše sa v tlačovej správe RTVS k volebnému vysielaniu. Najväčší súkromní vysielatelia, ako TV Markíza, TV JOJ, TA3 a Rádio Expres zatiaľ špeciálne vysielanie k voľbám neavizovali.
Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať, pravdepodobne na prelome februára a marca. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov SR, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Voliť sa bude dať iba v mieste trvalého bydliska.
Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. Pre komunálne voľby platí predvolebné informačné moratórium. Moratórium trvá aj počas samotných volieb až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20:00. Pre blížiace sa voľby starostov, primátorov a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev platí od soboty 8. novembra od 07:00 aj moratórium na zverejňovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky k týmto voľbám. Výsledky volebných prieskumov sa môžu zverejňovať až po skončení hlasovania.
Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí definuje volebnú kampaň ako činnosť politickej strany, nezávislého kandidáta, prípadne ďalších subjektov venovanú podpore alebo na prospech kandidujúcej politickej strany či nezávislého kandidáta. Kampaň zahŕňa aj inzerciu, reklamu cez rozhlasové a televízne vysielanie alebo prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov, plagátov alebo iných nosičov informácií.
Počas moratória je zakázané "v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom", uvádza sa v zákone o voľbách do orgánov samosprávy obcí.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.