4. 11. 2014

Výstava Fotografia v službách propagandy

Výstava Fotografia v službách propagandy



V bratislavskom Dome umenia/Kunsthalle je výstava o nedávnej minulosti v rôznych európskych krajinách. Pod názvom Fotografia v službách propagandy dokumentuje zneužívanie politickej moci v bývalom režime.
      „Výstava je aj pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie, ktorá znamenala koniec totalitných režimov. Druhým dôvodom je vydanie obsiahlej knihy Dejiny európskej fotografie 1939-1969. Obsahuje kritické obdobie, keď nacistickú ideológiu vystriedala komunistická, ktorá v masovokomunikačných prostriedkoch výrazne ovplyvňovala verejnú mienku,“ povedala na pondelkovej (3.11.) vernisáži Bohunka Koklesová, ktorá s Michaelou Bosákovou výstavu kurátorsky pripravila.
      Aby návštevník spoznal charakteristické ikonografické súvislosti diktátorských režimov, okrem agentúrnych fotografii zo Slovenska je vo výbere oficiálne vydávané obrazové spravodajstvo v Albánsku, Portugalsku, Bulharsku, Nemeckej demokratickej republike či Sovietskom zväze. Jednotlivé časti expozície sú členené do vzájomných súvislostí. Napríklad kapitola Kult vodcu presviedča, že rôzne podujatia sa konali pri Stalinovej soche a tematickej výzdobe počas osláv 1. mája a iných masových podujatiach. V Bratislave sa konali oslavy narodenín nielen predsedu KSS Viliama Širokého (1952), ale aj Adolfa Hitlera (1941). Časť Štátna a cirkevná moc konštatuje, že na Slovensku sa katolícka moc snažila dohodnúť s politickými reprezentáciami v čase slovenského štátu i tzv. Stalinskej éry. Potvrdzujú to fotografie vodcu a prezidenta republiky Jozefa Tisu na podujatiach. Séria fotografií Sovietska žena – náš vzor dokumentuje, že aj u nás ženy prekračovali plán v hutníckej výrobe a jazdili na traktoroch. 
      V jednej miestnosti je veľkoplošná videoprojekcia slovenského fotografa Nora Knapa. V nej sa inšpiroval dobovou agentúrnou fotografiou a prelína ju so svojou súčasnou. Oslavu narodenín Adolfa Hitlera (20.4.1941) v budove Slovenského národného múzea konfrontuje s pohybom ľudí na Hviezdoslavovom námestí (20.4.2011). Podobne to robí s ničivým vojnovým náletom na Bratislavu (16.6.1944) a normálnym ľudským ruchom na Tallerovej ulici (16.6.2011).     
      Výstava je v rámci festivalu Mesiac fotografie a potrvá do 30. novembra.

Copyright © TASR 2014