8. 1. 2015

Charlie Hebdo Special

Charlie Hebdo Special


Dvaja maskovaní a ozbrojení muži, ktorých popis zodpovedá výzoru predpokladaných páchateľov útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú na úteku z Paríža, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien.
Denník na základe vlastných informácií uviedol, že muži unikajú bielym autom značky Renault Clio z Paríža smerom na sever. Podľa agentúry DPA zamaskovaných ozbrojencov pri obci Villers-Cotteret spoznal majiteľ miestnej čerpacej stanice.
Francúzska polícia spustila v stredu večer rozsiahlu pátraciu akciu po páchateľoch útoku na redakciu, ktorý si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených. V noci nadnes polícia zverejnila fotografie predpokladaných páchateľov - bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tretí podozrivý, Mourad Hamyd, sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres (departement Ardennes) a je v policajnej väzbe.
Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale v noci nadnes došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. Ostreľovanie z ručných zbraní a výbuch granátov si nevyžiadali obete ani zranených. Dnes skoro ráno hlásili explóziu v reštaurácii s rýchlym občerstvením vo francúzskom meste Villefranche-sur-Saône v departemente Rhône. Reštaurácia, ktorá sa špecializovala na kebaby, sa nachádza neďaleko miestnej mešity.
Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.
Dnešok je vo Francúzsku dňom štátneho smútku. Presne na poludnie si obyvatelia krajiny pamiatku obetí útoku uctia minútou ticha. Na minútu sa zastaví aj mestská a prímestská doprava v Paríži, informovala dnes spoločnosť RATP, ktorá ju prevádzkuje. V svätyni v známom pútnickom mieste Lurdy sa na pamiatku obetí rozozvučí zvon. Podľa agentúry DPA sa v Národnom zhromaždení uskutoční smútočný obrad. Štátne vlajky na úradoch, školách a štátnych inštitúciách sú v celej krajine na tri dni spustené na pol žrde.
Príslušníčka mestskej polície, ktorá bola dnes zranená pri streľbe na juhoparížskom predmestí Montrouge, podľahla svojim zraneniam. Jej kolega je vážne zranený, informoval dnes minister vnútra Bernard Cazeneuve. Páchateľ útoku je na úteku, uviedol minister. Auto, ktorým unikal z miesta činu, sa našlo opustené na predmestí susediacom s Montrouge, uviedli francúzske médiá bez bližších podrobností.
Podľa webových stránok viacerých francúzskych denníkov sa policajné jednotky presunuli k miestu, kde v Montrouge býva predpokladaný páchateľ incidentu.
Krátko po útoku predviedli na policajný výsluch 52-ročného muža, informovali francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje. Podľa správ, ktoré sa objavili krátko po útoku, polícia strelca dolapila; malo ísť o muža afrického pôvodu, oblečeného v nepriestrelnej veste.
Podľa Cazeneuva, ktorý kvôli útoku v Montrouge odišiel z porady bezpečnostného kabinetu v Elyzejskom paláci, streľba nesúvisí so stredajším útokom na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde prišli o život aj dvaja policajti.
Cazeneuve spresnil, že prestrelka vypukla, keď policajný dôstojník zastavil auto, ktoré bolo účastníkom dopravnej nehody. Vodič auta spustil paľbu a okamžite ušiel. Očitý svedok podľa agentúry AP uviedol, že muž mal tmavé oblečenie, ale nebol zamaskovaný. Zbraň bola skôr krátka, pretože ju držal v jednej ruke.

Mladík, ktorý sa v stredu vzdal polícii, keď spustila pátranie po páchateľoch útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, je švagrom jedného z dvoch hlavných podozrivých. Informovali dnes francúzske médiá.
Mladý muž, identifikovaný ako Mourad Hamyd, sa sám dostavil na policajnú stanicu v Charleville-Mézieres. Podľa médií je podozrivý, že pomáhal páchateľom. Ako však informovali niektoré francúzske denníky, priateľov Mouradovo zadržanie prekvapilo, keďže v stredu bol s nimi na vyučovaní v miestnom lýceu.
Podľa webového portálu denníka Le Parisien v súvislosti s vyšetrovaním útoku skončilo v policajnej väzbe celkovo sedem ľudí blízkych obom podozrivým - bratom Saidovi a Chérifovi Kouachiovcom. Medzi zadržanými sú aj ženy.
Francúzska polícia spustila po hlavných podozrivých rozsiahlu pátraciu akciu. Na stopu ju naviedol identifikačný preukaz Saida Kouachiho, nájdený v aute, ktorým páchatelia unikli z miesta činu a zanechali ho opustené na parížskom predmestí, neďaleko Porte de Pantin.
Francúzska polícia dnes na ochranu úradov, škôl a ďalších verejných budov, miest náboženského kultu a obchodných centier nasadila vyše 88.000 príslušníkov, ako dnes uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve.
Pohotovosť v rámci plánu Vigipirat bola zvýšená na úroveň zodpovedajúcu riziku atentátu, informoval na svojej stránke denník Le Parisien.
Cazeneuve uviedol, že pred útokom na redakciu týždenníka polícia nemala žiadne indície, že by v krajine hrozil atentát. "Tí, ktorí ho spáchali, musia vedieť, že republika ich dolapí," upozornil minister.
Predsedníčka nacionalistického Národného frontu (FN) Marine Le Penová sa dnes v rozhovore pre televíziu France 2 vyjadrila, že "Francúzsko musí byť vo vojne proti islamistickému fundamentalizmu".
Dodala, že "terorizmus, ktorý včera (v stredu) prehovoril, chce zabrániť slobode slova a diskusii". Priznala, že týždenník Charlie Hebdo veľmi často útočil na FN, ale uviedla, že "to je demokracia". "Demokracia znamená dať slovo aj tým, ktorí s vami nesúhlasia," vyhlásila Le Penová.
V rozhovore Le Penová upozornila, že nebezpečenstvo v podobe islamistického fundamentalizmu pretrváva vo Francúzsku už "roky". Žiadala posilnenie kontroly na hraniciach a vyčlenenie dodatočných financií pre políciu a tajné služby. Vyslovila sa tiež za referendum o obnovení trestu smrti, lebo osobne si myslí, že "táto možnosť by mala existovať".
Premiér Manuel Valls dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL vyzval Francúzov na zodpovedný prístup, aby informácie kolujúce v médiách a na internete nebránili vyšetrovaniu útoku na redakciu Charlie Hebdo a nemarili ho. Vyjadril sa tak v súvislosti s medializovanými informáciami o počte zadržaných a vypočúvaných podozrivých osôb, ktoré odmietol komentovať.
Na margo osôb, ktoré boli pri atentáte ťažko zranené, Valls povedal, že ich stav je naďalej mimoriadne vážny.
Valls v rozhovore vysoko ocenil "mimoriadnu mobilizáciu" francúzskych občanov, ktorí sa už v stredu večer na viacerých miestach krajiny spontánne zišli na smútočných a protestných zhromaždeniach. Uviedol, že Francúzsko nemožno stotožňovať so spisovateľom Michelom Houellebecqom, "netoleranciou, nenávisťou a strachom".
Houellebecqov najnovší román Soumission už pred tým, ako sa v stredu objavil na knižnom trhu, vyvolal polemiku. Autor si v ňom totiž predstavuje Francúzsko v roku 2022, keď ho riadi moslimská vláda a prezidentom sa stane líder moslimskej strany Ben Abbes, ktorý o sebe tvrdí, že bude ochrancom základných hodnôt. Medzi ne však radí patriarchát, polygamiu, zahaľovanie žien, ich vzdanie sa zamestnania, koniec slobody vierovyznania a konverziu k islamu.
Rozsah mobilizácie a solidarity po útoku na týždenník demonštrujú aj fotografie, ktoré sa dnes objavili na internete od jeho radových používateľov. Železničná spoločnosť SNCF prakticky v celej krajine na informačných tabuliach vo vlakoch i na staniciach informácie o smerovaní vlakov strieda s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), ktorý sa ako hashtag #JeSuisCharlie objavil na sieti Twitter a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom.
Medzi 12 obeťami útoku na redakciu satirického týždenníka boli aj štyria kľúčoví karikaturisti. Mnohí ich kolegovia im v iných denníkoch, či na internete už v stredu popoludní i dnes vzdali hold vlastnými karikatúrami.


Explózia otriasla dnes skoro ráno reštauráciou s rýchlym občerstvením vo francúzskom meste Villefranche-sur-Saône v departemente Rhône. Reštaurácia, ktorá sa špecializovala na kebaby, sa nachádza neďaleko mešity, spresnil miestny denník Le Progres.
Prípad vyšetruje polícia pre podozrenie, že ide o trestný čin. Pri výbuchu nebol nikto zranený,
K výbuchu došlo len deň po útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí a ďalších vyše desať utrpelo zranenia, pričom stav štyroch z nich je veľmi vážny.
Útok na redakciu vyvolal vo Francúzsku šok a pobúrenie, ako aj vlnu solidarity s novinármi. Vedúci predstavitelia krajiny vyzvali na jednotu a spoločný postup, čoho dôkazom je aj dnešného prijatie bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho úradujúcim prezidentom Francoisom Hollandom.
Situácia vo Francúzsku je napätá, keďže predpokladaní páchatelia útoku na Charlie Hebdo sú na úteku. Aj preto sa mimoriadna pozornosť venuje všetkým incidentom, ktoré by so stredajším útokom súvisieť. K nim patrí aj streľba na parížskom predmestí Montrouge, pri ktorej bol dnes ráno zranení najmenej jeden policajt. Podľa vládnych zdrojov však tento incident, ktorého páchateľom je muž afrického pôvodu, nesúvisí s prípadom Charlie Hebdo.

Copyright © TASR 2015