8. 1. 2015

Zomrel Tadeusz Konwicki

Zomrel Tadeusz Konwicki


Vo veku 88 rokov zomrel vo Varšave prominentný poľský spisovateľ a filmový režisér Tadeusz Konwicki, ktorého literárne diela počas komunistickej éry sa uštipačne vysmievali autoritárskemu systému vlády. Poľské médiá oznámili, že Konwicki zomrel v stredu večer vo svojom varšavskom byte, informovala tlačová agentúra AP.
V literárnom svete je Konwicki známy najmä románmi Poľský komplex a Malá apokalypsa, ktoré vydalo v 70. rokoch ilegálne undergroundové vydavateľstvo, aby sa vyhli štátnej cenzúre.
Vo filmovej adaptácii Malej apokalypsy (1993) francúzskeho režiséra Costu-Gavrasa, stvárnil jednu z hlavných postáv český režisér a herec Jiří Menzel.
Vo filmovom svete patrí Konwicki podobne ako napríklad Andrzej Wajda k predstaviteľom tzv. poľskej filmovej školy 50. rokov. Jeho režijný debut Ostatni dzieň lata (Posledný deň leta) si v roku 1958 odniesol cenu Grand Prix z Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Známe sú aj jeho filmy Zaduszki (Dušičky, 1962) a Salto (1965), či filmové adaptácie knihy laureáta Nobelovej ceny za literatúru Czeslawa Milosza Dolina Issy (1982) či epickej básne Adama Mickiewicza Opowiesc o 'Dziadach' Adama Mickiewicza (Povesť o predkoch Adama Mickiewicza, 1989).
Tadeusz Konwicki sa narodil v roku 1926 a detstvo strávil na východe vtedajšieho Poľska, v časti, ktorá teraz patrí k Litve. Počas druhej svetovej vojny bojoval v poľskom protifašistickom odboji. Po vojne najskôr podporoval komunizmus, v 60. rokoch sa však so stranou rozišiel a upadol v nemilosť režimu.

Copyright © TASR 2015