8. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Dvaja maskovaní a ozbrojení muži, ktorí sú podozriví zo spáchania stredajšieho útoku v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú na území departementu Oise ležiaceho severne od Paríža. Informovala o tom televízia France 3 s tým, že ich pohyb zaregistrovali v meste Crépy v oblasti Valois.
      Predtým o ich pohybe políciu informovali očití svedkovia z oblasti Aisne.
      Predpokladaní páchatelia - bratia Said a Chérif Kouachiovci (34- a 32-ročný) - Paríž opustili autom značky Renault Clio. Podľa očitých svedkov majú samopaly typu Kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety. Denník Le Parisien uviedol, že podozriví na čerpacej stanici pri obci Villers-Cotteret ukradli pohonné hmoty a jedlo.
      Francúzske médiá informovali, že početné policajné posily dostali rozkaz presunúť sa do Villers-Cotteret, kde boli dvaja podozriví lokalizovaní. Podľa webovej stránky časopisu L'Express tam páchatelia odstavili auto, ktorým unikali z Paríža. Z auta odmontované ŠPZ našla polícia v Paríži. 
      Polícia stráži aj cesty vedúce do hlavného mesta na východe Parížskej oblasti, čiže oblasť v okolí Porte de Pantin, Porte de Bagnolet a Porte de La Villette.
      Podľa niektorých zdrojov sa predpokladaní páchatelia po tom, ako sa z Paríža vydali cestou na Remeš (Reims) a Aisne, znova obrátili smerom na francúzsku metropolu. Polícia tieto informácie nepotvrdila.
      Z bezpečnostných dôvodov dnes uzavreli celú štvrť okolo Elyzejského paláca, v ktorom sídli prezident, informovala internetová televízia RTL. Podľa televízie France24 do Elyzejského paláca dnes popoludní zavíta exprezident Jacques Chirac, aby s hlavou štátu rokoval o vzniknutej situácii. Úradujúci prezident Francois Hollande, ktorý po útoku na Charlie Hebdo vyzval na celonárodnú jednotu, dnes dopoludnia v Elyzejskom paláci prijal svojho predchodcu v úrade Nicolasa Sarkozyho. 
      Francúzska polícia dnes prostredníctvom siete Twitter vyzvala občanov na čo najväčšiu ostražitosť a požiadala ich, ako aj novinárov, aby zverejňovali len oficiálne informácie. Upozornila, že akýkoľvek detail, pravdivý či nepravdivý, môže ohroziť životy policajtov. Vyzvala tieto informácie "nezdieľať, nelajkovať a neopakovať".
      Francúzska polícia spustila v stredu večer rozsiahlu pátraciu akciu po páchateľoch útoku na redakciu, ktorý si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených. V noci nadnes polícia zverejnila bratov Kouachiovcov. Tretí podozrivý, Mourad Hamyd, sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres (departement Ardennes) a je v policajnej väzbe.
      Advokát Vincent Ollivier, ktorý v roku 2008 obhajoval Chérifa Kouachiho počas súdneho procesu, vyzval dnes svojho bývalého mandanta, aby sa vzdal polícii.
      Chérif Kouachi bol v roku 2008 odsúdený na 18 mesiacov väzenia pre obvinenia týkajúce sa terorizmu za to, že pomáhal posielať bojovníkov vzbúrencom do Iraku. Na procese povedal, že "skutočne veril v myšlienku" boja proti Spojenými štátmi vedeným spojencom v Iraku. Podľa vlastných slov ho motivoval hnev po televíznych záberoch týrania irackých väzňov v americkej väznici v Abú Ghraibe.

 


Satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorý v stredu pri útoku islamistov prišiel o štyroch kľúčových karikaturistov, vyjde znova na budúcu stredu. Vyhlásil to dnes autor jeho úvodníkov Patrick Pelloux, povolaním lekár urgentnej medicíny.
      "Ideme ďalej, bolo rozhodnuté, že ďalšie číslo vyjde na budúci týždeň. Všetci s tým súhlasili," dodal Pelloux, podľa ktorého sa redakčný tím zíde v najbližších dňoch.
      Podľa advokáta týždenníka, ktorého citovali francúzske médiá, nové číslo Charlie Hebdo vyjde v náklade milión výtlačkov. Zvyčajne šlo do predaja 140.000 kusov.
      Pelloux bol jedným z prvých, kto v stredu po útoku prišiel na miesto drámy. Dodal, že ešte v pondelok večeral s karikaturistom a šéfredaktorom týždenníka Stéphanom Charbonnierom, známym pod menom Charb, pričom v rozhovore najmä žartovali o očakávaniach počas nového roku.
      "Charb už mal plné zuby ochranky," dodal lekár s tým, že karikaturistu jeho telesný strážca sprevádzal všade, kam šiel. Charlie Hebdo mal pritom aj správy z utajovaných schôdzok islamistov.
      Pri stredajšom útoku zahynul aj Charbov telesný strážca - 49-ročný Franck Brinsolaro, otec dvoch detí vrátane ročného dievčatka, ako aj ďalší policajt - Ahmad Merabet - vo Francúzsku žijúci moslim, ktorého po postrelení na ulici, neďaleko sídla redakcie, útočníci usmrtili ranou do hlavy, keď sa im z posledných síl snažil zabrániť v ďalšej streľbe a prosil ich aj o milosť voči sebe samému, informoval na svojej webovej stránke denník Le Figaro.
      Okrem Charba počas útoku, ktorý sa odohral v čase redakčnej porady, prišli o život aj traja ďalší karikaturisti Georges Wolinski, Jean Cabut a Bernard 'Tignous' Verlhac, ako aj autori úvodníkov Bernard Maris a Else Cayatová, bývalý novinár Michel Renaud, ktorý bol na porade ako hosť, ďalší karikaturista Phillippe Honoré, subeditor Moustafa Ourad a zamestnanec správy budovy Frédéric Boisseau.

 


Britská vláda zvýšila dnes bezpečnostné opatrenia na svojich hraniciach vrátane prístavov a stanovíšť, ktoré prevádzkuje na území Francúzska. Ide o reakciu na stredajší útok na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na britské vládne zdroje.
      Hovorkyňa britského premiéra Davida Camerona spresnila, že mimoriadne bezpečnostné opatrenia neboli založené na konkrétnych informáciách od tajných služieb. Británia doposiaľ neplánuje zvýšiť ani úroveň teroristickej hrozby v krajine, ktorá je v súčasnosti na druhom stupni.
      "Preventívne sme sprísnili bezpečnosť na hraniciach," uviedla hovorkyňa reportérom. "Napríklad v prístavoch prejdú ľudia sprísnenými prehliadkami nákladných i osobných vozidiel, náklad sa bude trochu dôkladnejšie prezerať a zaznamenajú aj zvýšenú viditeľnú prítomnosť," spresnila.
      Opatrenia sa týkajú napríklad britských kontrolných stanovíšť vo francúzskom prístave Calais a v termináli Eurostar v Paríži s tým, že Británia vyslala do Francúzska protiteroristického experta, píše Reuters.

 


Francúzsko si dnes na poludnie uctilo pamiatku 12 obetí stredajšieho atentátu na satirický týždenník Charlie Hebdo. Od vojny v Alžírsku ide o atentát s najväčším počtom obetí spáchaný na území Francúzska, pripomenuli francúzske médiá.
      Francúzsky prezident Francois Hollande si pamiatku obetí uctil na parížskej policajnej prefektúre. Na smútočnom zhromaždení sa zišli aj poslanci Národného zhromaždenia.
      Život sa dnes na poludnie na minútu zastavil prakticky v celom Francúzsku, ktoré útok na novinárov i na republikánske hodnoty šokoval, ale aj zjednotil.
      Na poludnie sa rozozvučali zvony chrámov, vrátane parížskej katedrály Notre-Dame. Mnohí ľudia, ktorí sa na minútu zastavili na uliciach, na znak solidarity s obeťami tlieskali, iní na miesta pietnych zhromaždení prinášali okrem kvetov a sviečok aj ceruzky či perá ako symboly ocenenia práce redaktorov a karikaturistov týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zahynuli pri útoku.
      Vo Veľkej mešite v Paríži sa na spoločnej modlitbe zišli moslimskí, židovskí, katolícki, protestantskí, pravoslávni i budhistickí duchovní.
      Ústredným symbolom pietnych spomienok je hashtag #JeSuisCharlie, ktorý sa objavil na sieti Twitter v stredu podvečer a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom. Veta "Je suis Charlie" (ja som Charlie) sa dnes objavila aj na informačných tabuliach vo francúzskych dopravných prostriedkoch, letiskách, železničných či autobusových staniciach, aj na diaľničných návestidlách či výveskách obchodov. Inde tento nápis na múry nasprejovali sprejeri.
      Pamiatku obetí si uctili aj ľudia v mnohých krajinách sveta. Zhromaždenia sa konali aj blízkosti mnohých francúzskych veľvyslanectiev.
       Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.
      Rada pre moslimský kult okrem toho imámov v celej krajine vyzvala, aby počas piatkových modlitieb "s najväčšou rozhodnosťou odsúdili terorizmus, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádza".

 Copyright © TASR 2015