10. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Zajtra, v nedeľu 11. januára 2015 v popoludňajších hodinách sa predseda vlády SR Robert Fico v Paríži zúčastní na celonárodnom pochode, na ktorom spolu s ďalšími predstaviteľmi európskych krajín a zástupcami NATO vzdá úctu obetiam teroristických útokov vo Francúzsku.

Masové zhromaždenia, ktorých účastníci si uctili pamiatku 17 obetí troch útokov radikálnych džihádistov v Paríži, sa dnes konali v mnohých mestách Francúzska. Podľa francúzskych médií do ulíc francúzskych miest vyšlo dnes okolo 230.000 ľudí.
Veľká demonštrácia, za účasti francúzskej politickej elity a štátnikov zo zahraničia, sa uskutoční v nedeľu v Paríži. V súvislosti s touto akciou je francúzska polícia v najvyššej pohotovosti.
V juhofrancúzskom Toulouse bola účasť na pochode mestom najvyššia spomedzi všetkých miest, kde sa dnes zhromaždenia konali - podľa polície sa tam zišlo najmenej 80.000 ľudí. Na čele sprievodu kráčali novinári, ktorí mali na znak solidarity s chladnokrvne zastrelenými kolegami zo satirického týždenníka Charlie Hebdo v rukách perá či ceruzky alebo exemplár tohto periodika.
Podobná demonštrácia sa za účasti asi 30.000 ľudí konala aj v meste Nantes. Čelo sprievodu tvoril transparent s nápisom: "Žiť spolu, v slobode, rovnosti a solidarite".
V prímorskom meste Nice sa dnes popoludní uskutočnil tichý pochod, ktorého účastníci prešli po pobrežnej promenáde až k pomníku padlých, kde položili veniec s nápisom "My všetci sme Charlie".
Pochody a zhromaždenia sa uskutočnili aj v pyrenejskom meste Pau, v Orléanse, Besançone, ale aj v mestách Caen, Lannione, Bourges, Saint-Nazaire, Martigues a inde.
Francúzska vláda po prvých analýzach útokov v Paríži priznala, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných služieb, keďže sa nepodarilo predísť ani stredajšej streľbe v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej páchateľmi boli dvaja bratia hlásiaci sa k islamizmu, ani štvrtkovému útoku na policajnú hliadku na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne zranená mladá policajtka. Páchateľ tohto útoku potom v piatok v Paríži prepadol supermarket s kóšer potravinami, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok pri takmer simultánnej akcii usmrtili. Polícia pátra po partnerke jedného z nich.

Copyright © TASR 2015


Jemenská odnož teroristickej organizácie al-Kájda sa v piatok prihlásila k stredajším útokom na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Podľa vyjadrení jedného z vrcholných predstaviteľov organizácie pôsobiacej na arabskom polostrove Abú Háretha al-Nizárího bola streľba operáciou, ktorej s cieľom bolo "naučiť Francúzov hraniciam slobody prejavu". Al-Nizárí vo zvukovom zázname uviedol, že "niektorí Francúzi nie sú zdvorilí k prorokom a to bol dôvod, prečo niekoľko veriacich, ktorí milujú Boha a jeho prorokov a mučeníctvo, ich išli naučiť, ako sa správať a ako byť slušní k prorokom a taktiež ich naučiť, že sloboda prejavu má svoje hranice".
Podľa Nizárího slov sa Francúzsko "nebude tešiť z bezpečnosti pokiaľ nezastaví vojnu proti islamu", cituje ho portál televízie al-Džazíra. K finančnej a výcvikovej podpore zo strany jemenskej al-kájdy, najaktívnejšej odnoži organizácie, sa v piatok podľa agentúry Reuters priznal aj jeden z páchateľov útoku. Vo zverejnenej zvukovej nahrávke konkrétne spomenul meno vplyvného radikálneho duchovného Anvara Avlakího, ktorého v roku 2011 zabilo americké bezpilotné lietadlo.
Francúzskom otriasol stredajší útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo a piatkové dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža. Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tí v stredu prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. O život pripravili 12 ľudí.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.