7. 2. 2015

Cena Ferdinanda Peroutku

Cena Ferdinanda Peroutku

Laureátmi českej novinárskej Ceny Ferdinanda Peroutku za rok 2014 sa stali Petr Třešňák z týždenníka Respekt a Martin Veselovský z internetovej televízie DVTV.
Obaja si ocenenie, ktoré udeľuje Združenie Ferdinanda Peroutku s cieľom zvýšiť prestíž novinárskej a publicistickej práce a profesie, prevzali v Prahe už vo štvrtok.
Zástupca šéfredaktora Respektu Petr Třešňák prispieva do periodika pravidelne komentármi, rozhovormi, glosami a inými textami. Stálym členom redakcie je po predchádzajúcej spolupráci od roku 2001.
Martin Veselovský, známy predovšetkým zo šesťročného pôsobenia vo verejnoprávnej Českej televízii, konkrétne v jej relácii Události, komentáře, ale navyše aj z diskusných relácií Českého rozhlasu, spoluzaložil vlani internetovú televíziu DVTV, v ktorej službách ďalej prezentuje svoje predpoklady robiť zaujímavé rozhovory.
Informovali o tom české médiá.
Ferdinand Peroutka (1895-1978), ktorého meno nesie ocenenie, bol jedným z významných predstaviteľov českej demokratickej žurnalistiky, autorom zásadného diela Budovanie štátu o vzniku a prvých rokoch niekdajšieho Československa.
Iba nedávno sa v ČR postaral o značný rozruch prezident Miloš Zeman, keď na margo Peroutku povedal, že bol jedným z intelektuálov, ktorí zlyhali v krízovej situácii, akou bol nástup nacizmu. Citáty, ktoré použil na ilustráciu svojho tvrdenia, však viacerí historici spochybnili a Združenie Ferdinanda Peroutku hlavu štátu vyzvalo, aby sa ospravedlnil. Miloš Zeman to však odmietol ako neopodstatnené.
Niekdajší redaktor časopisu Tribuna, neskôr šéfredaktor revue Přítomnost a komentátor predvojnových Lidových novín bol v rokoch 1939-1945 väznený v koncentračných táboroch Dachau a Buchenwald.
Peroutka sa po oslobodení stal poslancom Dočasného Národného zhromaždenia, a v ňom zostal až do parlamentných volieb v roku 1946. Po februári 1948 sa rozhodol pre pôsobenie v exile, najskôr britskom, následne americkom. V rokoch 1951-1961 riadil českú redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Zomrel v apríli 1978 v New Yorku.
Cenu nesúcu jeho meno udeľuje Združenie Ferdinanda Peroutku od 100. výročia jeho narodenia.

Copyright © TASR 2015