11. 2. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Britská polícia sledovala predaj mimoriadneho vydania francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý sa dostal na pulty obchodov po zavraždení redaktorov magazínu v Paríži. Informoval o tom britský denník Guardian, na ktorý sa dnes odvolala tlačová agentúra DPA.
Polícia najmenej v troch oblastiach vypočúvala predavačov tlače a pýtala sa ich na odbyt týždenníka, ale v dvoch prípadoch požadovala aj mená ľudí, ktorí si magazín kúpili.
Táto policajná aktivita vyšla najavo, keď čitateľka Anne Keatová z juhoanglického grófstva Wiltshire poslala list denníku Guardian.
Keatová v liste upozornila, že policajt žiadal od jej miestneho predavača tlače mená štyroch ľudí, ktorí si tam časopis Charlie Hebdo kúpili.
Denník Guardian zistil, že aj policajti v severoanglickom grófstve Cheshire a vo waleskom regióne Dyfed-Powys sa pýtali predavačov tlače na odbyt francúzskeho satirického magazínu.
V tomto waleskom regióne v meste Presteigne žiadali policajti i mená zákazníkov, ktorí si týždenník Charlie Hebdo kúpili.
Polícia v grófstve Wiltshire sa ospravedlnila za jedného zo svojich príslušníkov, ktorý žiadal od predavača mená ľudí, čo si kúpili výtlačky Charlie Hebdo. Zdôraznila však, že "zámerom policajta bolo výlučne zvýšiť bezpečnosť verejnosti".
Polícia v grófstve Cheshire oznámila, že požiadala policajtov, aby "zašli za miestnymi predavačmi tlače vo svojich rajónoch a svojou viditeľnou prítomnosťou zabezpečili pokoj v čase predaja publikácie".
Polícia v Cheshire však dodala, že "rozhodne a za žiadnych okolností nežiadala svojich príslušníkov, aby prešetrovali, kto si kúpil alebo objednal magazín Charlie Hebdo".

Copyright © TASR 2015