8. 2. 2015

Zomrel Stewart Stern

Zomrel Stewart Stern

Vo veku 92 rokov zomrel americký scenárista Stewart Stern. Naposledy vydýchol 2. februára v nemocnici v Seattli na rakovinu. Veterán z druhej svetovej vojny, ktorý napísal scenár kultového filmu Rebel bez príčiny (1955) s Jamesom Deanom a Nataliou Wood, mal nádor na mozgu. Podľa rodinných príslušníkov bol Stern "obklopený nadchádzajúcou generáciou filmárov a scenáristov, ktorých bol mentorom a ktorých inšpiroval, a taktiež rodinou a priateľmi, ktorí prišli z celej krajiny, aby sa pred tým, ako zomrel, zúčastnili na dvojtýždňovej vigílii".
Scenárista Stewart Stern má na konte dve nominácie na Oscara. Prvú získal spolu s Alfredom Hayesom vďaka snímke Teresa (1951) a ďalšiu vďaka romantickej dráme Rachel, Rachel (1968). Udelili mu Primetime Emmy Award či cenu Asociácie amerických scenáristov (Writers Guild of America - WGA). Podieľal sa aj na scenároch snímok ako The Rack (1956), The James Dean Story (1957), Thunder in the Sun (1959), The Outsider (1961), Škaredý Američan (1963) alebo Letné nádeje, zimné spomienky (1973).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.