10. 2. 2015

Slovensko chutí

Slovensko chutí



Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) začne dnes na Jednotke vysielať novú kulinársku šou s názvom Slovensko chutí. Na obrazovky ju uvedú o 21:30, teda hneď po zábavnej šou Nikto nie je dokonalý (2012). Reláciu režíruje Rado Štefanov, ktorý sa podieľal aj na projektoch Milujem Slovensko (2013) či NAJ dedinka Slovenska (2014).
V programe budú vystupovať gazdinky, kuchárky, kuchári, ale aj majitelia reštaurácií a ich zamestnanci z rôznych regiónov Slovenska. Šou budú sprevádzať Silvia Pilková, autorka šiestich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne (2012 - 2014), a Michal Šiška, šéfkuchár, ktorý varil u Jamieho Olivera, a napokon začal v Pezinku prevádzkovať svoju vlastnú reštauráciu.
Moderátori budú putovať po Slovensku a zisťovať, aké jedlá v jednotlivých regiónoch považujú za dedičstvo kuchyne starých mám. Nechajú sa inšpirovať receptami, ktoré im posielajú ľudia z celého Slovenska. Navštívia domácnosti, kde im hlava rodiny uvarí jedlo, ktoré v danom regióne považujú za tradičné. Vysvetlí a ukáže nielen postup jeho prípravy, ale prezradí aj príbeh, ktorý sa za týmto pokrmom skrýva, a prečo sa práve toto jedlo v danej oblasti varievalo a stále varí. Štáb sa následne vyberie do jednej z reštaurácií v okolí, aby zistil, či by si toto tradičné jedlo v ľahšej a zmodernizovanej podobe nenašlo svoje miesto na jedálnom lístku. Dvojica nakoniec v reštaurácii navarí vlastnú verziu tradičného receptu. Diváci a diváčky sa tak v každej časti zoznámia s dvoma receptami - s tradičným jedlom a s jeho odľahčenou verziou.