13. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mohamed Fahmy, šéf káhirskej redakcie anglického vysielania televízie al-Džazíra, bol dnes prepustený z egyptského väzenia. Čaká na obnovenie súdneho konania. Informovala o tom agentúra AP.
Fahmyho brat napísal na sociálnej sieti Twitter, že Mohamed Fahmy bol prepustený v skorých ranných hodinách po viac ako roku za mrežami. Zložil kauciu 33.000 dolárov (približne 29.000 eur) po tom, ako mu súd umožnil opustiť väznicu.
Zatiaľ nie je jasné, či bude prepustený aj ďalší zadržiavaný novinár al-Džazíry Bahir Muhammad. Káhirský trestný súd vo štvrtok rozhodol o prepustení oboch novinárov.
Tretieho z pôvodných obvinených - Austrálčana Petra Gresta, korešpondenta al-Džazíry so sídlom v Keni - pred dvoma týždňami deportovali z Egypta. Stalo sa tak na základe nového dekrétu, ktorý umožňuje prezidentovi rozhodovať o deportáciách cudzincov z krajiny.
Fahmy, ktorý má kanadsko-egyptské občianstvo, strávil za mrežami viac ako 400 dní po tom, ako bol obvinený z terorizmu, pretože poskytoval priestor Moslimskému bratstvu. To je v Egypte považované za teroristickú organizáciu.
Ďalšie zasadnutie súdu s Fahmym sa bude konať 23. februára. Do tej doby sa musí každý deň hlásiť na policajnej stanici.

Z väzenia v Egypte prepustili dnes novinára televízie al-Džazíra Bahira Muhammada. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako brány väznice opustil na kauciu jeho kolega Mohamed Fahmy, informovala al-Džazíra.
Šéf káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry Mohamed Fahmy, ktorý má kanadsko-egyptské občianstvo, a egyptský producent Bahir Muhammad strávili za mrežami vyše 400 dní pre obvinenia súvisiace s terorizmom, uviedla agentúra AP.
Súd sa však pre oboch ešte neskončil, termín ďalšieho pojednávania bol stanovený na 23. februára.
Austrálčana Petra Gresta, korešpondenta al-Džazíry so sídlom v Keni, pred dvoma týždňami deportovali z Egypta. Stalo sa tak na základe nového dekrétu, ktorý umožňuje prezidentovi rozhodovať o deportáciách cudzincov z krajiny.
Trojicu novinárov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že napomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo, a to prostredníctvom zverejňovania údajne nepravdivých správ o Egypte.
Odsúdenie novinárov vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Egyptský najvyšší súd začiatkom tohto roka pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.

Copyright © TASR 2015

Americká televízia TNT nakrúti ďalšie časti dobrodružného fantasy seriálu Knihovníci (2014). Druhá sezóna ponúkne desať epizód, ktoré sa na americké obrazovky majú dostať ešte tento rok. Úlohy členov tajnej organizácie chrániacej svet pred Bratstvom hada si zopakujú Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth a John Kim. Nebude chýbať ani predstaviteľ Flynna Carsena, Noah Wyle.
Seriál Knihovníci vznikol podľa filmovej série o Flynnovi Carsenovi, ktorý pracuje ako knihovník Newyorskej verejnej knižnice. Jeho skutočnou pracovnou náplňou je však stráženie najväčších pokladov histórie, ktoré sa skrývajú v tajnej časti knižnice. Séria ponúka tituly Flynn Carsen: Honba za kopijou osudu (2004), Flynn Carsen 2: Návrat do baní kráľa Šalamúna (2006) a Flynn Carsen: Kliatba Judášovho kalicha (2008).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.