21. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Generálny riaditeľ British Broadcasting Corporation (BBC) Tony Hall dostane budúci týždeň správu o vyšetrovaní suspendácie moderátora obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremyho Clarksona. Päťdesiatštyriročného rodáka z anglického Doncasteru suspendovali na neurčito 10. marca po tom, ako údajne udrel Oisina Tymona, jedného z producentov programu. Dôvodom malo byť, že Tymon nezabezpečil moderátorovi teplé jedlo po niekoľkých dňoch nakrúcania v grófstve North Yorkshire.
Vyšetrovanie vedie riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie, ktorý momentálne posudzuje dôkazy. Následne správu o vyšetrovaní odovzdá Hallovi, ktorý na jej základe určí ďalší postup. Vedenie BBC okrem suspendácie Clarksona pozastavilo aj vysielanie programu Top Gear, ktorého fanúšikovia následne spustili online petíciu, prostredníctvom ktorej žiadajú Clarksonov návrat. Podpísalo ju už viac než 975-tisíc ľudí. Spomínaný Tymon zatiaľ nepodal na Clarksona oficiálnu sťažnosť, najal si však právnika, ktorý vyhlásil, že jeho klient chce najprv počkať na výsledky vyšetrovania, pričom dovtedy sa k incidentu nebude vyjadrovať.
Jeremy Clarkson je televízny moderátor a spisovateľ, ktorý sa preslávil práve vďaka programu Top Gear. V ňom pôsobil najprv v rokoch 1988 až 2000 a potom od roku 2002 v novom formáte. Až do spomínanej suspendácie ho spolu s ním moderovali James May a Richard Hammond, ktorí majú budúci mesiac rokovať s vedením BBC o nových kontraktoch. Clarkson tiež uvádzal prvú sezónu programu Robot Wars, viacero iných motoristických relácií a v rokoch 1998 až 2000 mal vlastnú talkšou s názvom Clarkson. Je autorom štrnástich kníh.

Český herec Ondřej Vetchý vysúdil od bulvárneho týždenníka Spy 700-tisíc českých korún (v prepočte približne 25 524 eur) za to, že jeho manželku pred dvoma rokmi v článku označili za jeho milenku. Päťdesiatdvaročný umelec žiadal od spoločnosti Bauer Media, ktorá spomínaný časopis vydávala až do vlaňajšieho apríla, pol milióna českých korún. Jeho manželka si pýtala rovnakú sumu. Mestský súd v Prahe priznal hercovi odškodné v požadovanej výške, jeho partnerke má bulvár zaplatiť 200-tisíc korún. Rozsudok ešte nenadobudol platnosť, predstavitelia vydavateľstva Bauer Media sa preto voči nemu ešte môžu odvolať.
„Som spokojný. Bol to dlhý boj a sme unavení,“ povedal po vyhlásení rozsudku pre portál iDNES.cz Vetchý. Na problematickom článku mu podľa jeho slov neprekážala iba jeho nepravdivosť, ale predovšetkým zlý zámer. „Nesnažili sa realitu interpretovať bulvárnym spôsobom, ale likvidačným. V tom článku nie je o mne nič dobré,“ vysvetlil rodák z Jihlavy. Spy pred dvoma rokmi uverejnil fotografiu, na ktorej prichádza herec na odovzdávanie cien Český lev spolu s manželkou. V texte však autor článku napísal, že Vetchého sprevádzala jeho milenka. Manželom prekážali aj ďalšie nepravdivé informácie o ich súkromí.
Vtedajší šéfredaktor týždenníka Pavel Novotný priznal, že urobili chybu. Odmietol ale, že by lož napísal úmyselne. „Keby som to vedel, tak by som to nenechal ísť do tlače. Naozaj prišlo k pochybeniu v redakcii, ale ja som to nevedel, nevedel som, že sa dopúšťam nejakej chyby. Neurobil som to naschvál,“ vyjadril sa na súde novinár. Vetchý Novotného tvrdenia odmietol s tým, že nemohlo ísť o omyl, pretože jeho manželku pozná už 20 rokov. „Je ťažké povedať, či šlo o zlý úmysel pána Novotného ublížiť žalobcom, išlo však o jeho zásadnú nedbalosť a neprofesionálny prístup. Snažil sa, aby vzbudil senzáciu. Súd neuveril tvrdeniu, že ženu nepoznal, skôr to neriešil,“ vysvetlila sudkyňa Dagmar Stamidisová.
Ondřej Vetchý pôsobí v pražskom Činohernom klube. Divákom a diváčkam môže byť známy najmä vďaka snímkam Černí baroni (1992), Golet v údolí (1995), Kolja (1996), Báječná léta pod psa (1997), Všichni moji blízcí (1999), Tmavomodrý svět (2001), Babí léto (2001), Milenci a vrazi (2004), Duše jako kaviár (2004), Vratné lahve (2006), Nedodržaný sľub (2009), Nevinnost (2011), eŠteBák (2012), Rukojemník (2014) alebo Pojedeme k moři (2014). Za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Okresní přebor - Poslední Zápas Pepika Hnátka (2012) získal Českého leva a okrem toho má aj ďalších sedem nominácií na ceny Českej filmovej a televíznej akadémie.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Predstavitelia americkej Federálnej obchodnej komisie (FTC) sú voči internetovej spoločnosti Google oveľa kritickejší, než sa pôvodne zdalo. Už v roku 2012 prišli k záveru, že Google zneužil svoje monopolné postavenie spôsobom, ktorý poškodil spotrebiteľov aj konkurenciu. Informovali o tom denníky The Wall Street Journal a Handelsblatt.
Po tom, čo Google sľúbil zmeny vo svojej obchodnej taktike, FTC v roku 2013 zastavila protimonopolné vyšetrovanie. Podľa správy, ktorá unikla omylom medzi inými dokumentmi, však niektorí úradníci FTC žiadali oveľa tvrdší postup. Svojím postojom totiž spoločnosť "poškodila spotrebiteľov a zbrzdila inovácie v oblasti vyhľadávačov a reklamy a bude tak konať aj naďalej".
I keď FTC vyšetrovanie zastavila, pre Google zverejnenie správy predstavuje hneď trojnásobný úder. Po prvé, už sa viac nebude môcť jednoducho odvolávať na rozhodnutie komisie. Po druhé, konkurentov, napríklad, americký Yelp, to môže povzbudiť k ďalším žalobám. A po tretie, zverejnenie správy môže ovplyvniť súčasné protimonopolné vyšetrovanie v Európe.
V správe sa uvádza, že cieľom Google je udržať a ďalej posilňovať monopolné postavenie na trhu internetových vyhľadávačov a s nimi súvisiacej reklamy. Autori svoje tvrdenia vysvetľujú štyrmi bodmi. V prvom rade Google pri zverejňovaní výsledkov vyhľadávania uprednostňuje vlastné služby, napríklad Google Maps, alebo vlastné porovnania cien. Pri tomto tzv. vertikálnom vyhľadávaní uvádza konkurenčné služby príliš nízko alebo ich neuvádza vôbec.
Koncern mal podľa zistení FTC nelegálne skopírovať obsah z konkurenčných portálov, ako sú Yelp, Tripadvisor a Amazon. Napríklad z Amazonu údajne prevzal rebríček predajnosti určitého tovaru a recenzie zákazníkov. Keď ho konkurenti vyzvali, aby s týmito praktikami prestal, pohrozil, že výsledky týkajúce sa konkurencie z vyhľadávania odstráni.
Portály, ktoré používali vyhľadávacie služby Google, nesmeli spolupracovať s konkurentmi, ako sú Bing alebo Yahoo. Podľa úradníkov FTC ide o jasné porušenie pravidiel hospodárskej súťaže.
Posledným kameňom úrazu bol zákaz využívania dát z reklamných kampaní na Google na iných platformách. Na príkaz FTC však koncern napokon tento zákaz odvolal.
Hoci autori správy odporučili komisii, aby pre tri zo štyroch bodov otvorili nové vyšetrovanie, FTC napokon jednohlasne schválila zastavenie procesu. Wall Street Journal sa zamýšľa nad možnými dôvodmi. Na jednej strane ním mohlo byť vyjadrenie ekonomického odboru komisie, ktorá nesúhlasila s pokračovaním procesu. Na druhej strane denník poukázal aj na možnosť, že by sa do veci mohla zamiešať politika. Google totiž veľkoryso podporoval volebné kampane prezidenta Baracka Obamu. Biely dom pre denník zdôraznil, že FTC je nezávislá inštitúcia.

Novinárka Katharine Vinerová sa stane prvou šéfredaktorkou renomovaného britského denníka The Guardian od jeho vzniku v roku 1821. Oznámili to dnes samotné noviny s tým, že absolventka Oxfordskej univerzity v lete nahradí 60-ročného Alana Rusbridgera, ktorý z tejto funkcie odíde po 20 rokoch do čela spoločnosti Scott Trust. Tá vlastní mediálnu spoločnosť Guardian Media Group, ktorá vydáva denníky The Guardian a The Observer.
Štyridsaťtriročná Vinerová v súčasnej dobe zodpovedá za obsah webu Guardianu v Spojených štátoch a je Rusbridgerovou zástupkyňou. V nedávnom hlasovaní členov jednotlivých redakcií o Rusbridgerovom nástupcovi získala 53 percent hlasov.
Vinerová pracuje v Guardiane od roku 1997. Pôsobila okrem iného aj ako editorka jeho sobotňajšieho vydania, prílohy G2 či víkendového magazínu.
Denník Guardian je po časopise The Economist druhým významným periodikom vo Veľkej Británii, ktorý povedie žena.

Copyright © TASR 2015