19. 3. 2015

Febiofest 2015

Febiofest 2015

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2015 (20. - 26. marca) ponúkne svojim návštevníkom 126 filmov v 11 programových sekciách. V piatich bratislavských kinách (Lumiére, Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4 - priestor súčasnej kultúry, FK 35 mm VŠMU) premietne horúce novinky zo svetových festivalov a predpremiéry klubových hitov. Diváci sa môžu tešiť aj na prehliadku najlepších slovenských filmov za ostatné roky a tí menší na špeciálne pásmo filmov pre deti. Po skončení v Bratislave sa festival postupne presunie do ďalších deviatich slovenských miest.
"Veľmi si vážim a som poctený, že prijal ponuku umelecký riaditeľ Febiofestu Přemek Martinek, ktorý sa stal členom tímu," uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s médiami prezident Febiofestu Peter Dubecký s tým, že príchod bývalého programového riaditeľa Febiofestu v ČR určite slovenskému festivalu pomôže.
Jeho 22. ročník odštartuje premiéra maďarsko-slovenského filmu Mirage. "Zaujímavý je tým, že na ňom pracoval Szabolcs Hajdu, jeden z kľúčových súčasných maďarských režisérov a hlavnú úlohu v ňom prijal pomerne nečakane Isaach de Bankolé, hollywoodsky herec, ktorý má však korene v nezávislom filme," povedal pre TASR Přemysl Martinek. "Je to veľké ocenenie celého projektu, že herec, ktorý je zvyknutý pracovať s Larsom von Trierom, Jimom Jarmuschom alebo Claire Denis, prišiel na Slovensko a nakrútil tu vynikajúci film," zhodnotil snímku, ktorá je "veľmi zaujímavou parafrázou klasického westernu". Fanúšikovia Isaacha de Bankolé si výkon tohto herca budú môcť pozrieť aj vo filmoch Sama v Afrike, Hranice ovládania a Noc na Zemi, ktoré ponúka sekcia Profily. Tá predstaví aj kinotéku Xaviera Dolana a Jany Ševčíkovej.
K divácky najnavštevovanejšej sekcii Panoráma sa tento rok pridá Panoráma V4. Predstavia filmy ocenené na svetových festivaloch, medzi nimi aj snímku Aferim! (víťaz Strieborného leva na Berlinale 2015 za najlepšiu réžiu), Prichádzame ako priatelia (zvláštna cena poroty za filmársku odvahu zo Sundance 2014, cena za najlepší dokument strednej a východnej Európy na MFDF Jihlava 2014) a nový film zázračného dieťaťa izraelského filmu Nadva Lapida - Učiteľka zo škôlky. V programe sú aj dvaja čerství držitelia ocenenia Český lev - film Cesta ven Petra Václava a dokument Olga (r. Miroslav Janek).
Nový umelecký riaditeľ Febiofestu sa podpísal aj pod programovú novinku Slovenská filmová krajina, v ktorej festival uvedie 27 filmov natočených slovenskými filmármi za uplynulé dva roky. "Snažili sme sa, aby postihovala nielen celovečerný hraný film, ale aby sa venovala aj dokumentom, televíznym žánrom alebo krátkym filmom, aby zachytila čo najširšie spektrum súčasnej slovenskej audiovízie a divákovi priniesla správu o tom, ako sa dnes darí súčasnému slovenskému autorskému filmu," dodal Martinek.
V sekcii Súťaž krátkych filmov krajín V4 sa okrem filmárov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska predstavia aj bieloruskí tvorcovia. Celkovo sa o ocenenie Najlepší krátky film a prémiu 3000 eur bude uchádzať 24 snímok, pričom jedna si odnesie aj Cenu divákov.
Febiofest vzdá tento rok poctu dvom slovenským režisérskym legendám Eduardovi Grečnerovi a Miloslavovi Lutherovi. Pre deti organizátori pripravili Filmový kabinet deťom, milovníkov starších filmov potešia Poklady filmových archívov. Slovenských predpremiér sa dočká viacero filmov, ktoré prinesie organizátor festivalu - Asociácia slovenských filmových klubov v špeciálnej sekcii Ochutnávka: Novinky ASFK.
Kompletný program festivalu, ktorého súčasťou bude pestrý sprievodný program, napríklad výstava filmových plagátov Andrzeja Wajdu, prednáška o ranných filmoch bratov Lumiérovcov, krst knihy Naše filmové storočie a DVD Týždeň vo filme 1945-1990 či debata Analóg verzus digitál, nájdu záujemcovia na www.febiofest.sk.

Copyright © TASR 2015