19. 3. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS

Zmenu rozpočtu Rozhlasu a televízie Slovenska na rok 2015 schválila Rada RTVS na dnešnom zasadnutí. Podľa predloženého návrhu tvoria príjmy spolu 125.266.286 eur, výdavky 124.466.286 eur.
Zmena rozpočtu zvyšuje celkové príjmy RTVS o 4.761.251 eur. Podieľajú sa na tom zostatok prostriedkov bežných a kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rokov, ktoré RTVS dodatočne presúva z roku 2014 do roku 2015, zvýšenie príjmov z televíznej a rozhlasovej reklamy, ako aj zvýšenie príjmov z úhrad za služby verejnosti.
„Pri stavbe rozpočtu sme uviedli, že dodržíme hlavné ukazovatele, ambíciou ukazovateľov bolo vo výdavkoch ušetriť a v oblasti príjmov získať viac. Táto zmena uvedené parametre napĺňa,“ uviedol generálny riaditeľ Václav Mika.
Manažment informoval radu o vysielaní RTVS počas veľkonočných sviatkov. Na Jednotke to bude premiéra koprodukčného filmu Liečiteľ, klasická slovenská komédia Dáždnik svätého Petra, nemecký film Späť domov. Na obrazovku sa vrátia klasické filmy Traja mušketieri 1 a 2 či film Kapitán so Jeanom Maraisom v hlavnej úlohe. Na Veľkonočnú nedeľu začína talianska miniséria s názvom Ruky bozkávam. Veľkonočný pondelok ponúkne pokračovanie zábavnej súťaže Čo ja viem s aktuálnym držiteľom ocenenia OTO Marcelom Merčiakom. Nebudú chýbať programy duchovného charakteru, miniséria Ježiš Nazaretský, Príbeh Svätého Petra, ako aj Svätá omša z Vatikánu s pápežským požehnaním Urbi et Orbi. Pre deti sú určené Rozprávky bratov Grimovcov, Z pekla šťastie a Z pekla šťastie II, premiéra animovanej rozprávky Hurá do Afriky a premiérové diely kamarátov Trpaslíkov.
Televízna Dvojka ponúkne zvykoslovné a duchovné programy, uvedie dokument Ján Pavol II. - priateľ Slovákov, sériu Krížové výpravy, film Evanjelium podľa Jána, francúzsky dokument Sľub z katakomb, ale aj slovenskú klasiku Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon či jedno z vrcholných diel svetovej literatúry Peter a Lucia v klasickej TV inscenácii z roku 1968 v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou a Emilom Horváthom.
Programy s témou veľkonočných sviatkov zaradili do vysielania aj programové služby Slovenského rozhlasu Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín aj Rádio Slovak International.
Rada sa zaoberala aj informáciou o príprave Výročnej správy RTVS za rok 2014. „V súvislosti s platnými ustanoveniami je rada povinná do 31. mája predložiť Výboru pre kultúru a médiá NR SR správu o činnosti a spolu so stanoviskom aj Výročnú správu o činnosti RTVS. Súčasťou výročnej správy bude vyhodnotenie televízneho a rozhlasového vysielania, výsledok hospodárenia, ktorého súčasťou bude aj účtovná závierka, kompletný materiál prerokujeme na nasledujúcom zasadnutí 23. apríla,“ uviedol predseda rady Igor Gallo. 
 
Copyright © TASR 2015