3. 3. 2015

Stanovisko Panta Rhei k spoločnému vyhláseniu skupiny vydavateľov

Stanovisko Panta Rhei 
k spoločnému vyhláseniu skupiny vydavateľov


Panta Rhei, ako najväčší predajca kníh na Slovensku, si uvedomuje svoju zodpovednosť za stabilitu knižného trhu. Váži si vydavateľov ako kľúčových partnerov a bude naďalej podporovať pestrosť tak v oblasti vydávania kníh, ako aj ich predaja. Prvoradou prioritou Panta Rhei je atraktívna ponuka pre čitateľa s čo najlepšou kvalitou ponúkaných služieb.

Vzhľadom na vyhlásenie skupiny vydavateľov (prelink na: http://www.teraz.sk/knihy/vydavatelia-ziadaju-aby-panta-rhei-ne/12309 2-clanok.html), sme sa rozhodli na ich obavy z vývoja knižného trhu reagovať. Keďže sa týkali prevažne konania Panta Rhei, dovoľujeme si niektoré skutočnosti uviesť na pravú mieru:

1. Obvinenia, že Panta Rhei ohrozuje a kriví trh, či sa snaží o jeho monopolizáciu, vnímame ako prejav emócií. Panta Rhei na slovenskom trhu nie je v monopolnom postavení. Patrí jej približne 30 percent maloobchodného knižného trhu, takže zďaleka nemožno hovoriť o monopole. K tomuto nesmeruje ani zúžená spolupráca s IKAR-om, napriek tomu, že IKAR je stabilnou jednotkou na vydavateľskom a distribučnom knižnom trhu. Naším zámerom ani nie je budovanie monopolnej knižnej distribúcie na trhu. Nie je to ani snahou IKAR-u. Zámerom Panta Rhei je mať úzku spoluprácu s kvalitným a stabilným distribučným partnerom, aby sa mohla sústrediť na zákazníka, ktorý je pre Panta Rhei prvoradý. Záujmom IKAR-u je zároveň mať dobré vzťahy so všetkými vydavateľmi.

2. Je prirodzené, že Panta Rhei sa ako najväčšia sieť kamenných kníhkupectiev snaží získať najlepšie obchodné priestory. Preto sme už v roku 2012 prejavili záujem aj o predajňu v spomínanom OC City Arena Trnava. Rozhodnutie akceptovať toho-ktorého nájomcu je vždy na developerovi a my sme ho vždy rešpektovali. Súťaženie o kvalitné priestory nepovažujeme za nekalé správanie.

3. Investor a finančný partner v roku 2012 poskytnutím úveru umožnil príliv čerstvých peňazí do Panta Rhei. Všetky tieto peniaze skončili práve u vydavateľov. Bolo to v období, keď samotná Panta Rhei čelila kríze a mnohí vydavatelia stáli na pokraji bankrotu. Nebyť tejto finančnej injekcie, dnes by tu veľmi pravdepodobne neboli nielen mnohí z vydavateľov, ale zrejme následne ani mnohí predajcovia. Tieto prostriedky pomohli nielen Panta Rhei, ale aj vydavateľom prekonať krízu a stabilizovať trh.

4. V súčasnosti je Panta Rhei len klientom J&T Banky, ktorá jej poskytla prevádzkový úver. Nijako do obchodnej stratégie spoločnosti nezasahuje, ani za ňu nejedná.

5. Zmeny, ktoré sa dejú na knižnom trhu, sú výsledkom prirodzeného vývoja. S vydavateľmi sme začali rokovať o zmenách, o ktorých sme presvedčení, že prinesú efektívnejšie fungovanie na oboch stranách. Počas nášho 20-ročného pôsobenia sme vždy našli s vydavateľmi spoločnú reč, nevidíme dôvod, prečo by sme ju nemohli nájsť aj v budúcnosti.

Nakoľko predaj väčšiny vydavateľov podpísaných vo vyhlásení v Panta Rhei posledné roky rastie (viď. tabuľka), všetky spomínané obvinenia cítime, žiaľ, ako tendenčný tlak zo strany nášho konkurenta, so snahou nás poškodiť. Veríme, že v spoločnom raste budeme pokračovať aj naďalej a obchodnú komunikáciu štandardne prenesieme za rokovací stôl. Zároveň sme presvedčení, že výsledky krokov Panta Rhei na knižnom trhu sa budú aj naďalej pozitívne prejavovať tak v prospech vydavateľov, ako aj v prospech čitateľa.
Igor Mrva, konateľ Panta Rhei a predseda predstavenstva IKAR László Bödők, konateľ Panta Rhei a člen dozornej rady IKAR
Rast tržieb za mesiace január + február (2015/2013)
Slovart: 15% Eastone Books: 42% Príroda: 141% Fortuna Libri: 7% Tatran: 49% Citadella: 120% Marenčin PT: 3% Evitapress: -17% Motýľ: 72% Premedia: 125% Timy Partners: 169% Aktuell: 195% Matys: 98% Dixit: 384% Didaktis: -16% W Press: 37% Artforum: 56% Kalligram: -30% Dajama: 27% Artis Omnis: 182% Európa: -12% Inaque.sk: 96% KK Bagala: -31%
Celkový súčet: 33%