2. 5. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Opoziční poslanci parlamentného mediálneho výboru sú presvedčení o tom, že koncesionárske poplatky, dnes známe ako úhrada za služby verejnosti poskytované RTVS, sa zvyšovať nebudú.
Podľa Magdalény Vášáryovej (nezaradená) je jasné, že 83 poslancov Smeru-SD nespácha rok pred parlamentnými voľbami samovraždu a neodhlasuje ich zvýšenie. "Ale nespraví to ani žiadna väčšina v parlamente rok po voľbách," poznamenala na tohtotýždňovom zasadnutí výboru, na ktorom generálny riaditeľ RTVS Václav Mika prezentoval správu o činnosti a hospodárení za 2. polrok minulého roka. Vášáryová nevidí do budúcnosti žiadnu možnosť zvýšenia rozpočtu daného verejnoprávneho média.
Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) pripomenul, že RTVS je v súčasnosti nespolitizovaná a akceptovateľná inštitúcia, čo vytvára dobrú pozíciu na diskusie o jej financovaní. Myslí si, že sa to určite vyrieši v ďalšom volebnom období. Podľa neho model bude rovnaký ako v súčasnosti – teda kombinácia zmluvy so štátom, ale so zvýšeným koncesionárskym poplatkom. "Či to bude pevné číslo, alebo percento z niečoho, o tom budú určite veľké debaty a ďalšia vláda to bude musieť vyriešiť," konštatoval.
Jozef Viskupič (OĽaNO) upozornil, že každá politická strana si uvedomuje, že zvýšené koncesie so sebou prinášajú obrovské "politické náklady," takže k tomu žiadna garnitúra nepristúpi. Pripomenul Jarjabkovi, že Smer-SD disponuje 83 mandátmi, a ak mal takú ambíciu, už by ju zrealizoval. "Nepredpokladám, že na Slovensku príde k zvýšeniu koncesionárskych poplatkov. Takú odvahu nikto nenaberie," vyhlásil Viskupič. Je za to, aby si politici naliali čisté víno a povedali, že RTVS bude financovaná zo štátneho rozpočtu tak, aby mohli byť zachované parametre rastu tohto verejnoprávneho média.
"Téma zmeny financovania RTVS je zmysluplná, pretože RTVS je akceptovateľná a nikto ju nevníma ako čiernu dieru na financie," konštatoval predseda Rady RTVS Igor Gallo s tým, že ide o legitímnu otázku naprieč celým politickým spektrom. "Treba nájsť nejakú zhodu," dodal. V prípade, ak by bola financovaná iba cez zmluvu so štátom, upozornil na to, že bude potrebné rozšíriť účel a spôsob použitia zdrojov, rovnako zjednodušiť administratívu.
Mika poukázal na to, že na Slovensku sa platí polovičný alebo najnižší poplatok z európskych krajín. "Máme polovičku ako Česi, tretinu Chorvátov a štvrtinu Slovincov. Buď chceme verejnoprávne médium na nejakej úrovni, alebo nie. Sú možnosti, ako to riešiť a koncesie sú bežnou štandardnou výbavou každej okolitej krajiny. Buď patríme do Európy, alebo nie," podčiarkol.
V súčasnosti platia fyzické osoby 4,64 eura mesačne a zamestnávatelia od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.

Copyright © TASR 2015