4. 5. 2015

Zomrel Rostislav Černý

Zomrel Rostislav Černý

Autor legendárnych českých piesňových hitov zo 60. rokov, textár, prekladateľ, scenárista, herec a animátor Rostislav Černý zomrel. Mal 78 rokov. Černý bol autorom textov k piesňam ako sú Trezor (Karel Gott), Oliver Twist (Eva Pilarová), Loudá se půlměsíc (Marta Kubišová), Dej mi pár okovů (Karel Hála), Čas růží (Karel Gott). Jeho texty spievali aj Waldemar Matuška, Eva Olmerová a Hana Hegerová.
Jeho smrť oznámil Petr Soukup z Ochranného zväzu autorského (OSA). Černý bol členom jej dozornej rady, informoval dnes server iDnes.cz.
"Túto smutnú správu sme sa dozvedeli v sobotu 2. mája. Pre českú hudobnú scénu .... je jeho odchod veľká strata," citoval dnes Soukupa server Aktualne.cz.
Černý vyštudoval DAMU a v 60. rokoch hral v Semafore, v predstavení Člověk z půdy Malého lorda, ktorého alternoval s Jiřím Suchým. Po roku 1968 odišiel s Černým divadlom Jiřího Srnca legálne do zahraničia, kde emigroval. Pracoval v Británii pre televíziu Granada ako animátor a spoluautor detských seriálov a neskôr v nemeckom Kolíne nad Rýnom pre detskú redakciu televízie WDR. Po návrate do Česka v 90. rokoch pracoval v Českom rozhlase, pripomenul iDnes.cz.

Copyright © TASR 2015