2. 6. 2015

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Opoziční poslanci parlamentného mediálneho výboru sa dnes nedozvedeli odpoveď na svoju otázku, či je v poriadku, že sa vláda rozhodla nekomunikovať s niektorými médiami.
Túto problematiku chceli zaradiť medzi riadne body rokovania, s čím však neuspeli. Nezaradený poslanec Daniel Krajcer a Jozef Viskupič (OĽaNO) teda túto otázku položili ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi (Smer-SD) v rámci diskusie o návrhu záverečného účtu ministerstva za uplynulý rok.
Medzi nimi a niektorými poslancami za Smer-SD sa strhla výmena názorov o tom, kedy a akým spôsobom môžu klásť takéto otázky. "Tejto téme sa nevyhýbame, ale nebudeme sa o nej baviť v čase, ktorý si vymyslíte vy, lebo tento výbor sa dnes baví o dôležitých veciach a zákonoch," reagoval predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Ďalší poslanec za Smer-SD Miroslav Číž to označil za cirkus a opozičným poslancom vyčítal porušovanie rokovacieho poriadku. "V bode 'rôzne' ak sa chcete s niečím posťažovať, tak sa môžeme o tých veciach porozprávať a radi k tomu povieme stanovisko," zdôraznil.
Podľa Maďariča je pozoruhodné, čo všetko sa zmestí do záverečného účtu ministerstva kultúry. Na Krajcerovu a Viskupičovu otázku reagoval tým, že ministerstvo kultúry síce má kompetenciu v oblasti mediálnej legislatívy, ale nemá kompetenciu posudzovať a venovať sa tomu, kto a ako komunikuje s médiami. "To si myslím nemá ani výbor," dodal.
Zároveň oponoval, že by vláda porušovala Ústavu SR. Upozornil, že jedine Ústavný súd SR môže konštatovať porušenie Ústavy SR. Tieto slová adresoval Krajcerovi, ktorý sa ho pýtal, ako vníma to, že vláda vrátane Maďariča nekomunikovaním s niektorými médiami porušuje Ústavu a zákony SR a čo s tým chce ako gesčný minister urobiť.
Vydavateľ Denníka N podal v pondelok (1.6.) sťažnosť na Ústavnom súde SR, ktorou žiada zrušiť rozhodnutie vlády prerušiť komunikáciu s ich médiom. Na ňom sa členovia vlády dohodli 6. mája. Dôvodom je podľa nich dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu.
Poslanci mediálneho výboru dnes v riadnych bodoch prerokovali návrh záverečného účtu Rady pre vysielanie a retransmisiu za minulý rok, výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR, výročnú správu o činnosti RTVS, ako aj vládny návrh zákona o kultúrno-osvetovej činnosti a autorský zákon.

Copyright © TASR 2015