17. 7. 2015

ESET upozorňuje na nekorektné videá

ESET upozorňuje na nekorektné videá



Spoločnosť ESET v posledných dňoch analyzovala niekoľko podozrivých liniek šíriacich sa medzi používateľmi Facebooku na Slovensku. Pod odkazmi sa skrývajú videá, ktoré sa popularity domáhajú nekorektným spôsobom.
Ide napríklad o video s názvom "Kašlite na predsudky", ktoré používateľov láka na obrázok ženského pozadia v spodnej bielizni. Na Facebooku sa však šíri viacero takýchto odkazov. Viac než 150.000 používateľov toto video zdieľalo na svojej časovej osi. Zároveň si nevedeli spomenúť, ako sa im na vlastnú časovú os vlastne dostalo.
Aj keď podobné zvyšovače popularity sa už na Facebooku používali, tento špecifický variant sa objavil len nedávno. Vzniklo niekoľko slovenských, českých a hlavne poľských falošných profilov, odkiaľ sa tieto videá s rôznou tematikou šíria po Facebooku. Cieľom podobných aktivít na Facebooku býva popularizácia určitých stránok, zobrazovanie platenej reklamy na cieľových web stránkach, prípadne propagácia výrobkov priamo v príspevkoch.
"Ak sa chcete podobným hrozbám v budúcnosti vyhnúť, odporúčame na zatvorenie reklamy na neznámych stránkach použiť klávesu "ESC", alebo vyčkať, kým reklama nezmizne sama. V prípade, že sa vám správanie stránky zdá podozrivé, radšej danú záložku čo najrýchlejšie zatvorte, napríklad klávesovou skratkou CTRL+F4. Ak máte podozrenie, že už ste klikli na niečo, na čo ste nemali, skontrolujte si váš facebookový profil a prípadné nechcené príspevky odtiaľ vymažte manuálne," radí Ľubomír Trebula, analytik spoločnosti ESET.
TASR informovala Zuzana Hošálová zo spoločnosti ESET.


Copyright © TASR 2015