15. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia chce upraviť smernicu EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS). Smernica by sa mala zmeniť na budúci rok a komisia k tomu v týchto dňoch otvorila verejnú konzultáciu. Do diskusie sa "môžu popri regulačných orgánoch, poskytovateľoch obsahu a telekomunikačných služieb a producentoch zapojiť aj predstavitelia akademickej obce, zástupcovia tretieho sektora a občania", upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, "zmeny, ktoré novelizácia smernice prinesie, sa prejavia aj v Zákone o vysielaní a retransmisii platnom v SR, preto sa do verejnej konzultácie aktívne zapojí aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. S výzvou formulovať svoje pripomienky oslovila Rada aj slovenských televíznych vysielateľov". RVR na Slovensku vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.
Európska komisia vytypovala niekoľko okruhov problémov, ktorých by sa revízia smernice mala dotknúť. Prvou oblasťou je zabezpečenie rovnakých podmienok regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb. Druhou je zabezpečenie optimálnej úrovne ochrany spotrebiteľa. Zvýšiť by sa mala tiež ochrana používateľa a v pláne je i upevnenie zákazu nenávistných prejavov a diskriminácie. Ďalšie oblasti plánovanej úpravy audiovizuálnej smernice EÚ sú podpora európskeho audiovizuálneho obsahu, posilnenie jednotného trhu a posilnenie slobody a plurality médií, prístupu k informáciám a prístupu k obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím (multimodálny prístup).
"Účelom konzultácie je získať konkrétne skúsenosti a spätnú väzbu od poskytovateľov, ale aj príjemcov služieb, ktorými sú televízne vysielanie a on-line služby (napr. Netflix, iTunes, YouTube, DailyMotion, HBO GO)," upozornila ďalej v tlačovej správe RVR. Dotazník a podrobné informácie sú dostupné na webstránke Európskej komisie: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-directive-201013eu-audiovisual-media-services-avmsd-media-framework-21st#SK. Záverečný termín pre odoslanie pripomienok je 30. september.
Smernica EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS) je v rámci harmonizácie pravidiel vysielania a poskytovania audiovizuálnych služieb implementovaná do národných legislatív členských štátov EÚ a prijatá bola v roku 2007.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.