14. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sú tomu len tri roky, čo Facebook v máji 2012 vstúpil na burzu a už si môže pripísať nový rekord. Po pondelkovom (13.7.) uzatvorení burzy a vzostupe kurzu jeho akcií o 2,4 % na 90,10 USD (81,55 eura) dosiahla trhová hodnota firmy 250 miliárd USD. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Facebook sa tak stal prvým komponentom indexu Standard & Poor's 500, ktorý dokázal prelomiť túto hranicu za tak krátky čas. Predchádzajúci rekord držal Google, ktorému dosiahnutie 250-miliardovej latky trvalo osem rokov. S trhovou hodnotou 253 miliárd USD je teraz Facebook deviatou najväčšou spoločnosťou v indexe S&P 500 a prekonal aj také mená ako Wal-Mart či Procter & Gamble, ktoré sa na svoje súčasné pozície vypracovali v priebehu desaťročí.
Rapídny vzostup Facebooku môže naznačovať dôveru investorov, že spoločnosť bude naďalej zvyšovať tržby z mobilných reklám vo svojich aplikáciách. Do určitej miery to odzrkadľuje aj popularitu akcií spoločností z oblasti informačných technológií, napríklad index Nasdaq Internet v priebehu troch rokov vzrástol takmer dvojnásobne. Rast akcií Facebooku je o to pozoruhodnejší, že v priebehu prvých štyroch mesiacov od ich uvedenia na burzu stratili viac než polovicu hodnoty. V máji 2012 mala spoločnosť trhovú hodnotu 104,2 miliardy USD.
Tržby Facebooku z reklamy, ktorá tvorí až 90 % príjmov, sa v prvom kvartáli medziročne zvýšili o 46 % na 3,32 miliardy USD. Viac než dve tretiny tejto sumy pochádzajú z mobilnej reklamy. Analytici odhadujú, že v druhom štvrťroku stúpli tržby o 37 %.
Spoločnosť plánuje v dlhodobom horizonte uviesť reklamy do ďalších aplikácií a na internetové stránky a zarábať na rýchlo sa rozvíjajúcich aplikáciách Instagram, WhatsApp a Messenger. Facebook stavil aj na vlaňajšiu akvizíciu výrobcu okuliarov pre virtuálnu realitu Oculus v hodnote dvoch miliárd dolárov a na expanziu do reformných krajín.



Copyright © TASR 2015





Americký scenárista, režisér a producent Rob Thomas uvažuje, že nakrúti minisériu o súkromnej detektívke Veronike Marsovej. Tú diváci a diváčky môžu poznať zo seriálu Veronika Marsová (2004 - 2007) a z rovnomenného filmu z roku 2014. Štyridsaťpäťročný rodák z mesta Sunnyside vo Washingtone to prezradil v rozhovore pre portál TV Line, pričom uviedol, že druhou alternatívou je nakrútenie ďalšej snímky.
"Ja som za. Kristen Bell (predstaviteľka Veroniky Marsovej, pozn. SITA) je za. Zatiaľ však na ničom nepracujeme. S Kristen sme sa rozprávali o tom, že by sme nakrútili druhý film, premýšľame aj o tom, že by sme ďalšie príbehy ponúkli vo forme minisérie," vyjadril sa producent, ktorý by chcel divákom a diváčkam priniesť program podobný seriálu Temný prípad (2014). Kedy by projekt chceli predstaviť verejnosti, zatiaľ nekonkretizoval.
Seriál Veronika Marsová mal v troch sériách spolu 64 epizód, pričom poslednú časť odvysielali 22. mája 2007. Okrem 34-ročnej Bell v ňom účinkovali napríklad aj Percy Daggs III, Jason Dohring, Enrico Colantoni, Tina Majorino či Amanda Seyfried. Na filmový príbeh prispeli fanúšikovia a fanúšičky prostredníctvom crowdfundingového portálu Kickstarter.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.