16. 9. 2015

CINEMATIK 2015

CINEMATIK 2015


Filmový festival Cinematik uzatvoril prvú dekádu, keď na slávnostnom ceremoniáli udelili ceny tohtoročným víťazom. Porotcovia, 15 európskych filmových kritikov, rozhodli, že víťazom sekcie Meeting Point Europe sa stane film anglického režiséra Petra Stricklanda Motýle (The Duke of Burgundy) o vzťahu zberateľky motýľov a jej milenky, ktoré žijú vo svojom svojbytnom a trochu výstrednom svete na chátrajúcom šľachtickom sídle.
Porotu zaujala táto štýlová filmová lahôdka vyznačujúca sa podmanivou erotickou atmosférou a výraznou hudobnou zložkou. Cenu Point Europe Award si Peter Strickland prevzal v Piešťanoch osobne. Informoval o tom Ján Plišnák zo spoločnosti Cinematik s.r.o.
Svojho víťaza pozná aj druhá súťaž Cinematik.doc zameraná na aktuálnu slovenskú dokumentárnu tvorbu. Medzinárodná porota v zložení Ania Szczepanska, Eva Tomanová a Martin Palúch udelila snímke vlna vs. breh Cinematik.doc - Cenu Literárneho fondu spojenú s finančnou prémiou v hodnote 600 eur. Režisér a kameraman Martin Štrba vykreslil v tomto živelnom dokumente generáciu študentov a ich spoločné chápanie umeleckej fotografie v 80. rokoch na pražskej FAMU.
"Cinematik uviedol tento rok až tri premiéry slovenských filmov. Jedna z nich patrila aj najnovšiemu dokumentárnemu filmu Ladislava Kaboša, Farby piesku, ktorá získala Cenu primátora. Téma časozberného dokumentu o životnom príbehu zdravotnej sestry, ktorá 20 rokov pracovala líbyjskej nemocnici je v kontexte súčasných udalostí veľmi aktuálna a naliehavá," priblížil Plišnák.
Dodal, že divácke hlasovanie o najlepší film stále prebieha a momentálne si najlepšie počína kanadská snímka Xaviera Dolana Mami!, ktorá vyhrala na festivale v Cannes Cenu poroty. V sekcii Eye on Films zameranej na prvé a druhé filmy mladých režisérov, zatiaľ návštevníkov najviac oslovil noirový film Krutý od francúzskeho režiséra Erica Cherriéra.
Tohtoročný, 10. ročník Cinematiku priniesol viac ako 160 filmov a množstvo sprievodných podujatí. Tento rok si piešťanský festival vytýčil za cieľ “objavovať nové svety” a v duchu tohto hesla priblížil svojím návštevníkom aktuálnu katalánsku kinematografiu a jej výrazné režisérske osobnosti. Hlavným hosťom sa tak stal katalánsky režisér Jaime Rosales, ktorý si prevzal cenu s názvom Rešpekt.
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany realizovali s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR.

Copyright © TASR 2015